Buffer

De meeste Nederlanders leren al van kinds af aan sparen. Geld sparen voor iets groots wat je wilt hebben, geld sparen om mee te nemen op vakantie. Als je ouder wordt ga je sparen voor je wanneer je op je zelf gaat wonen of een auto en dan begint het echte sparen. Want wat als je wasmachine er gelijk met je auto mee stopt en beide moeten vervangen worden? Dan is het handig om een buffer te hebben, zodat je het gelijk kan vervangen. Ook als je onverwacht je baan verliest en niet snel ander werk vind, is het fijn om iets achter de hand te hebben.

Alleen blijft het altijd lastig om te sparen, het is heel verleidelijk om het uit te geven in plaats van sparen. Lekker te genieten van het leven en niet te denken aan wat er allemaal kan gebeuren. En nu er nagenoeg geen rente meer gegeven wordt op je spaarrekening, is sparen niet erg aantrekkelijk.

Maar hoeveel spaargeld zou je moeten hebben? Op de site van het Nibud kun je berekenen wat volgens het Nibud jouw adviesbuffer zou moeten zijn. Rekening houdend met je inkomsten, gezinssamenstelling, woning en auto(‘s) wordt een berekening gemaakt.

Ik deed deze berekening met onze gegevens, waaronder 2 auto’s.

Het advies van het Nibud is dat wij een buffer moeten hebben van ruim €30.000. Zoals jullie zien staat er bij ‘uw buffer’ €0,00. Uiteraard hebben wij wel geld op onze spaarrekening, maar dat deel ik niet met jullie. Ik kan wel zeggen dat wij niet in de buurt komen van die €30,000, maar ik ben prima tevreden met onze huidige buffer die langzaam wel oploopt. Ik vind het eerlijk gezegd wel een enorm bedrag, de vraag is of ik zoveel geld zou willen hebben als buffer. Wij kiezen er nu bijvoorbeeld voor om een deel van onze aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Dat levert ons meer op dan het op een spaarrekening zetten zonder rente. Wij sparen elke maand op onze spaarrekening en daarnaast hebben wij een aparte spaarrekening waar wij elke maand een kleiner bedrag op storten, dit gebruiken wij voor het aflossen voor onze hypotheek.

Nu ik afgelopen maand de broekriem weer heb aangetrokken wat betreft de uitgaven, betekend dit automatisch dat er aan het einde van de maand meer geld overblijft. De vraag is nu of we dit allemaal op de spaarrekening gaan zetten, om richting de adviesbuffer te gaan? Of gaan we het op de ‘hypotheekrekening’ zetten om af te lossen en zo de maandelijkse lasten naar beneden te brengen? Vermoedelijk zal het er op neer komen dat er naar allebei een deel gaat.

Ben jij tevreden met je buffer?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.