Peuterspeelzaal

Het is al weer even geleden dat ik een blog schreef. Eerst ging de laptop kapot en daarna gebeurde er iets op het werk waardoor het bloggen niet lukte. Misschien dat ik hier nog een blogje over schrijf.

Sanne hebben we zonder te twijfelen ingeschreven toen ze 1,5 jaar was. Toen ze ruim 2,5 jaar mocht ze eindelijk en ze is altijd met veel plezier gegaan. Als ik werkte dan ging ze naar mijn schoonzusje, daar had ze niet veel andere kindjes om zich heen. Daarom was de keus voor de peuterspeelzaal zo gemaakt. Pas toen ze naar de kleuterschool ging, zijn we overgestapt naar een gastouder

Met Cas lag dat iets anders. Hij gaat sinds hij 3 maanden is naar de gastouder waar, in wisselende samenstellingen, veel kindjes zijn om mee te spelen. Kindjes van alle leeftijden, maar ook een stuk of 5 van zijn eigen leeftijd. Hij heeft het daar super naar zijn zin. Hij speelt daar, leert samen spelen, netjes aan tafel zitten met eten, liedjes zingen, knutselen. Eigenlijk doet hij daar dezelfde dingen als bij een peuterspeelzaal.

Manlief en ik hebben het al een paar keer besproken en ons idee was om Cas niet naar de peuterspeelzaal te laten gaan, omdat hij 2 a 3 x per week naar de gastouder gaat. Hij leert daar ongeveer dezelfde dingen. Daarnaast zouden de kosten en stuk hoger liggen dan toen bij Sanne. Het viel toen nog niet onder kinderopvang en het was niet inkomensafhankelijk. Het zou flink duurder worden voor ons, naast de kosten van de gastouder.

Het leek mij trouwens ook wel gezellig om hem tot zijn 4e verjaardag thuis te hebben.

Cas is erg ondernemend en heel leergierig. Momenteel gaat zijn ontwikkeling dan ook met sprongen vooruit. Thuis is hij vooral opstandig en niet zo heel goed in luisteren, dit zorgt voor veel frustratie bij zowel hem als mij. Helemaal nu ik al een week thuis ben en eigenlijk niks kan. Dat bracht ons deze week toch weer op een gesprek over de peuterspeelzaal. Is het misschien toch verstandig om Cas naar de peuterspeelzaal te laten gaan?

Voordelen:

-in contact komen met andere kinderen. Bij de gastouder zijn ook de kinderen die er komen ‘eigen’, dit gaat altijd heel goed. Met kindjes op de peuterspeelzaal is het contact toch anders. Cas heeft graag kindjes om zich heen.

-kinderen leren naar elkaar luisteren en hoe je om moet gaan met elkaar.

-het leren van nieuwe dingen/vaardigheden. Liedjes, spelletjes, knutselen. Dit is uitdagend.

-iets doen zonder mama brengt nieuwe verhalen met zich mee.

-voorbereiding voor school.

-het is goed voor hem om juffen te krijgen waar hij naar moet luisteren en de structuur van school te leren.

Vanmorgen zijn we even naar binnen gelopen bij de peuterspeelzaal om eens te kijken. Ik was Cas al kwijt zodra we binnen waren. Hij ging gelijk spelen, was totaal niet verlegen en vond het ook totaal niet gek dat de juffen een handje kwamen geven en dat er kinderen naar hem toe kwamen. Hij heeft even gespeeld en we zijn even aan tafel gaan zitten om een puzzeltje te maken. Hij wilde niet meer weg 🙂

Hem daarom gelijk maar ingeschreven en waarschijnlijk kan hij na de zomervakantie al beginnen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.