Stil staan

Als je werkt met mensen met een verstandelijke beperking bouw je een band met ze op. Je gaat heel intensief met je cliënten om. Als het gaat om onze woning zorgen wij voor ze als het gaat om alles wat ze niet zelf kunnen, zoals alles rondom hun zelfzorg, eten/drinken. Maar ook begeleiden wij hen door het leven. Wij begeleiden hen door een maatschappij/wereld die zo moeilijk te begrijpen is voor onze cliënten, maar wij begeleiden ze ook door een wereld waarin de maatschappij onze cliënten zo moeilijk begrijpt.

Wij zijn hun thuis, hun rots, hun baken van rust als ze de wereld en maatschappij niet begrijpen.Wij filteren de wereld voor onze cliënten, wij leggen het uit op een manier zodat zij het snappen en het behapbaar is voor ze.

Is dat makkelijk? Nee, dat is zeker niet makkelijk. It’s a bumpy road. Met veel ups en downs proberen wij het beste te doen voor onze cliënten en er voor ze te zijn.

 

Ik denk dat mensen die in de zorg werken veel te weinig stil staan bij de successen die worden behaald. De lat wordt enorm hoog gelegd, er is namelijk altijd ruimte voor verbetering. Helaas kan het nooit perfect zijn. Maar het zo enorm belangrijk om stil te staan bij successen, hoe klein ook. Dat doet enorm veel voor de teamspirit, werksfeer en ook voor de werkdruk. Als je stil staat bij alle dingen die goed gaan, kom je er achter dat je het eigenlijk hartstikke goed doet.

Vandaag was zo’n dag dat ik daar even bij stil stond. Een cliënt is vandaag verhuisd, voor hem een stap voor uit. Dat voelt een beetje gek, ik heb in al die jaren een band opgebouwd en ineens woont hij niet meer bij ons. Ik denk dan ook terug aan de reis die wij als team hebben gemaakt met deze cliënt. De weg was enorm hobbelig, met heel veel downs en na lange tijd eindelijk ook veel ups. Ik denk dan even terug hoeveel bloed, zweet en tranen het heeft gekost om deze cliënt te begeleiden naar dit punt. Zowel bij de cliënt als bij het team. Maar deze verhuizing is dik verdiend, de cliënt was er helemaal klaar voor.

Het team mag zichzelf daar best even een flinke schouderklop voor geven, dat hebben wij toch maar ‘even’  geflikt. Tegen alle verwachtingen in!

Lang tijd om bij dit succes stil te staan is er niet, er komt een nieuwe cliënt. En een nieuwe cliënt betekent een nieuwe uitdaging voor ons team. Plus alle andere doelen wie wij ons zelf hebben opgelegd.

Werk aan de winkel!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.