Lezen

Sanne gaat na de zomervakantie al weer naar groep 4. Dat betekent dat ze het afgelopen schooljaar heeft leren lezen. In groep 2 leerde ze letters, maar in groep 3 begon het echte werk.

Bijzonder om te zien hoe snel het leren lezen gaat. Maar het leren lezen gebeurd natuurlijk niet alleen op school, het is namelijk aan te raden dat je als ouders hier ook je steentje aan bijdraagt.

Beide kinderen zijn sinds ze baby zijn lid van de bibliotheek, elke 3 weken halen we nieuwe boeken. Er wordt veel voorgelezen in huis. Dit stimuleert de taalontwikkeling.

Op de kleuterschool werken ze hier met thema’s met daar een letter aan verbonden. Bijvoorbeeld de Z van zomer. De kinderen mochten dan plaatjes meenemen die begonnen met de letter Z. Elke keer gingen Sanne en ik op zoek naar woorden met de desbetreffende letter. Tijdens de lunch probeerden we regelmatig nog meer woorden te verzinnen. Daarnaast probeerden we de letter te zoeken in boekjes en etiketten. Spelenderwijs leerde Sanne veel over letters en tegen het einde van groep 2 kon ze zelfs al wat woordjes lezen.

In groep 3 gaat het ineens snel, in 12 fases (kernen) leren kinderen lezen. Er komt ineens veel op ze af, groep 3 is totaal anders dan groep 2. Het spelen is voorbij en er moet veel geleerd worden. Dan wordt er vanuit school ook nog verwacht dat je thuis gaat oefenen. Veel kinderen hebben daar geen zin in. Logisch, ze moeten al zo veel op school. Maar hoe maak je het oefenen dan toch leuk?

Je kunt bijvoorbeeld een abonnement nemen op het tijdschrift ‘Maan Roos Vis’ van zwijssen, hierin staan leuke oefeningen om op een speelse manier te oefenen. We hebben dit geprobeerd voor Sanne bij de kleuters met het tijdschrift ‘rompompom’, maar het kwam er op neer dat er op een gegeven moment een stapel tijdschriften lag waar niks mee gedaan was. Maar ik kan mij goed voorstellen dat er genoeg kinderen zijn die dit wel leuk vinden.

We hebben ook verschillende apps op de tablet gehad, maar ook deze waren niet interessant genoeg.

Het enige wat werkte was echt samen op de bank gaan zitten en samen lezen. Bij de bibliotheek mocht ze dan zelf boekjes uitzoeken die haar leuk leken. We lazen dan allebei een zin of allebei een bladzijde. We deden dit 5 a 10 minuten, daarna was de aandacht weg. Dit ging vaak met frisse tegenzin, waardoor het er toch ook regelmatig bij in schoot.

Naarmate ze beter leerde lezen ging het beter, gelukkig heeft ze een broertje die graag voorgelezen wordt. Hierdoor werd er steeds vaker spontaan een boekje gepakt om voor te lezen aan Cas. Geen druk er op en geen verplichting, gewoon voorlezen voor haar broertje.

Inmiddels gaat het lezen gelukkig goed en krijgt ze er steeds meer plezier in. We hebben lang gezocht, maar we hebben boeken gevonden die ze leuk vind om te lezen. Boeken die soms nog een tikkeltje te moeilijk zijn, maar wel heel leuk in opzet. Verschillende lettertypes, verschillende kleuren en leuke tekeningen. Dat maakt het heel aantrekkelijk voor een kind om het te lezen. Het zijn boeken van de wakkere muis, de boeken van Geronimo Stilton en Thea Stilton.

Nu het vakantie is, proberen we elke avond samen een hoofdstuk te lezen. En verrassend genoeg pakt ze tegenwoordig ook af en toe uit zichzelf het boek of een Donald Duck pocket om een stuk te lezen. Heel leuk om te zien, aangezien ik zelf heel graag lees.

Voor het komend schooljaar ben ik wel aan het nadenken om squla aan te schaffen. Het ziet er heel leuk en leerzaam uit. Het is ook heel fijn dat de oefeningen per schooljaar zijn, zodat het is afgestemd op wat je kind leert op school. Ik vind het wel een flinke aanschaf, €95,- voor een jaar. Heeft er iemand ervaring met squla? Ik zou graag ervaringen horen, zodat ik en wel overwogen beslissing kan nemen.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.