Is het gras groener??

Een bekend spreekwoord is: Bij de buren is het gras altijd groener. Ik denk dat iedereen dat wel eens denkt. Of het nu gaat om auto’s, spullen, vakanties of hoe een een huwelijk er van buitenaf uitziet. Maar ook zeker als het om de opvoeding van kinderen gaat. Ik vraag mij zeker ook wel eens af of het er overal zo aan toe gaat als bij ons thuis. Of alle moeders wel eens hun geduld verliezen, met hun handen in het haar zitten en blij zijn als de kinderen ’s avonds op bed liggen. Natuurlijk weet ik dat dit zo is, maar de ultieme plek om daar achter te komen is toch wel de camping.

Op de camping is het enorm gehorig, je hoort alles van anderen. Zo gingen onze Ierse buren elke avond vroeg naar bed en kregen wij elke avond een snurkconcert van de buurman. Ook ’s nachts hoorden wij hem regelmatig, bijgestaan door zijn vrouw…. Als er een aantal plekken verderop een gezin staat met een vader die vrij smerig hoest en rochelt de hele dag, dan heb je het daar maar mee te doen. Daarnaast waren ze vrij luidruchtig, dit irriteerde best wel eens. Ook een puber(stief)vader in de buurt die zijn uiterste best deed om als een soort levende Wikipedia alles te analyseren en tot in de treuren door te gaan op dingen die voorvielen. Stiekem best een beetje vermakelijk, ik houdt mijn hart alvast vast voor de tijd dat wij hier in huis pubers hebben. Dit zijn dingen waarvan je weet dat dit zo is op een camping en dat nemen we op de koop toe.

Het mooiste van alles horen is misschien wel dat je enorm veel vergelijkingsmateriaal hebt. Er zijn genoeg gezinnen en het is stiekem heel fijn om te horen als er een paar tenten verderop ook een ouder het geduld een beetje verliest. Als je ziet dat er meer kinderen zijn die doordrammen en huilen als ze iets niet mogen of als ze moe zijn. Dat je teksten voorbij hoort komen, die heel bekend voorkomen: ‘kom eens zitten’, ‘eet je boterham eens op’, ‘laat je broer/zus eens met rust’, ‘ik wil dat je je groenten op eet’, ‘mama wil even rustig zitten’, ‘ik wil dat je nu gaat slapen’, nee, je mag geen filmpje kijken’enz. enz.

Ondanks dat je weet dat het ‘overal’ hetzelfde is, is het heel fijn om ook daadwerkelijk te zien dat het niet overal perfect is. En dat is natuurlijk precies wat we overal zien, vooral op social media. Overal zien we perfecte plaatjes van perfecte kinderen en gezinnen. Zelf doe ik dat ook, want dat zijn de foto’s die je graag deelt. Daar ben je trots op. Maar op de camping heb ik weer even gezien dat het nergens perfect is, net als bij ons.

Dus ja, het gras lijkt vaak groener bij anderen, maar dit is het vaak niet.

Vind je het leuk om een mailtje te krijgen als er een nieuwe blog online komt? Ga dan naar mijn startpagina en klik links onderin op ‘volg’.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.