Stoppen met een speen

Het idee was om in de de vakantie een begin te maken met de zindelijkheid van Cas. Helaas had hij daar zelf een ander idee over en was totaal niet van plan om op een potje of wc te gaan zitten. Hij is er toch nog niet aan toe, dus dat laten we even rusten. Wat wel lukte in de vakantie was het stoppen met zijn slaapknuffel, deze mogelijkheid deed zich eigenlijk per toeval voor.

Zowel Sanne als Cas hadden als newborn een speentje, hier hadden ze beiden erge behoefte aan. Toen Sanne ongeveer 4 maanden oud was, trok ik het speentje altijd uit haar mondje zodra ze sliep. Voor ze 5 maanden was, wilde ze geen speentje meer. Daarvoor in de plaats pakte ze de oren of staarten van haar knuffeltjes om op te sabbelen. Zodra ze moe werd stopte ze een staart of oor in haar mond. Niet erg hygiënisch al werden de knuffels uiteraard zeer regelmatig gewassen. Ze is van het ene op het andere moment gestopt met het sabbelen op knuffel. Ik kan mij niet meer goed herinneren wanneer dat dit was, maar wel voor ze 2 jaar was.

Bij Cas was het een ander verhaal. Cas wilde uit zichzelf zijn speentje niet meer toen hij 8 maanden was. Gek genoeg pakte hij ook zijn knuffeltje daar voor in de plaats, een knuffeldoekje van Dikkie Dik. Hij pakte de knoopjes om op te sabbelen. We hadden 3 van deze doekjes, zodat ze regelmatig in de was konden. Hij mocht deze knuffel alleen in bed. Hij was er erg aan gehecht en lag er het liefst de hele nacht mee in zijn mond. Het probleem was alleen dat hij een klein beetje een overbeet ging krijgen, het was minimaal maar het was er wel. Het was dus zaak om te gaan stoppen met het knuffeldoekje. Eigenlijk hadden we daar geen plan voor, behalve dat ik al een tijdje het doekje uit zijn mond haalde als hij sliep. Dan lag hij in ieder geval niet meer de hele nacht met het doekje in zijn mond. Tijdens de vakantie deed zich heel toevallig de perfecte gelegenheid voor, die we met beide handen hebben aangegrepen.

Als baby heeft Cas een grotere Dikkie Dik knuffel gekregen van Sanne, zo af en toe speelde Cas daar wel eens mee. Toevallig hadden we die knuffel ook meegenomen in de speelgoedtas op vakantie. Op een gegeven moment vond Cas dat grote Dikkie ook moest slapen bij hem in bed, zo sliep hij met 2 knuffels. Na een paar dagen ging hij ’s middags naar bed en zei ik: Ga je alleen met grote Dikkie slapen? Verrassend genoeg stemde hij daar mee in. Ik heb toen gelijk het knuffeldoekje verstopt, ik was de enige die wist waar hij was. Tijdens zijn slaapje de rest van het gezin gevraagd het niet te hebben over het knuffeldoekje. ’s Avonds vond hij het wel wat lastig en vroeg hij om zijn ‘andere’, maar ik was er niet en manlief wist niet waar ik hem verstopt had dus hij had eigenlijk pech. Gelukkig ging dit goed en de dagen daarna vroeg hij af en toe nog om zijn ‘andere’, maar het ging echt heel goed! We hadden niet verwacht dat het soepel zou gaan.

Het was even afwachten hoe het thuis zou gaan, want thuis is toch weer even anders dan op vakantie. Inmiddels heeft hij nog verschillende keren om zijn oude knuffeltje gevraagd, maar we hebben vol gehouden en hem niet gegeven.

Ik ben heel blij dat het op zo’n makkelijke manier ging en hopelijk is er over een tijdje niets meer te zien van de kleine overbeet.

Bij beide kinderen namen de knuffels de plek in van de speentjes, wat eigenlijk op hetzelfde neer kwam.

Vanaf ongeveer 1 jaar is de zuigreflex weg bij kinderen en hebben ze een speen wat dat betreft niet meer nodig, de speen wordt dan een troostmiddel of rustpunt.

Hieronder volgen nog wat tips om het stoppen met het speentje:

-wacht niet te lang met stoppen, hoe ouder je kindje is hoe lastiger het vaak voor zowel kind als ouder is om te stoppen.

-bouw het gebruik van de speen af, bijvoorbeeld alleen nog maar in bed als je kind gaat slapen.

-wees consequent. Als je hebt besloten dat de speen weg gaat, zwicht dan niet als je kind het ’s avonds moeilijk heeft. Het kan goed dat je kindje een paar avonden moeite heeft met in slaap vallen of zelf heel veel huilt om zijn of haar speen. Hoe moeilijk ook, daar moeten jullie allebei even door heen.

-Maak het leuk. Er zijn verschillende manieren om je kindje op een leuke manier bij het ‘speenafscheid’ te betrekken. Het speentje opsturen naar andere kindjes, het speentje naar de tandarts brengen, de speen oplaten met een ballon, de speen in de schoen rondom sinterklaas.

-Maar je kunt hem ook gewoon weggooien of ‘kwijtraken’, gewoon cols turkey stoppen.

-Wil je dat je kindje stopt met de speen en gaat de speen kapot? Grijp dan gelijk je kans, koop geen nieuwe en stop met de speen.

-Kijk goed naar het moment wat je kiest om te stoppen. Midden in een drukke periode is wellicht niet handig, bv rond verjaardag, geboorte broertje/zusje of verhuizing.

Kijk goed naar wat het beste bij jouw kindje past, ieder kind is anders.

 

Vind je het leuk om een mailtje te krijgen als er een nieuwe blog online komt? Ga dan naar mijn startpagina en klik links onderin op ‘volg’.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.