Sporten is belangrijk

Deze blog is vooral een reminder voor mijzelf, aangezien ik best geneigd ben smoesjes te verzinnen om niet te gaan sporten….

Iedereen weet dat bewegen gezond is en dat het belangrijk is om regelmatig te doen. Elke beweging is goed en iedereen heeft daarbij zijn eigen doelen. OF je nu een berg in Frankrijk op wil gaan fietsen, een marathon wil lopen, een 5km wedstrijd wil lopen, sporten met de moeders van het sportteam van je kind terwijl zij traint of gewoon tijdens een wandeling bij wil kletsen met een vriendin. Alles is prima!

Maar waarom is dat nu eigenlijk zo goed?

-Uiteraard is bewegen belangrijk als je af wilt vallen, maar vergeet niet dat 80% te maken heeft met je voeding en 20% met bewegen.

-Je spierkracht verbetert evenals je uithoudingsvermogen.

-Door bovenstaande stijgt ook je zelfvertrouwen en je gevoel van eigenwaarde wordt groter doordat je verbetering merkt en verschil ziet.

-Je krijgt meer energie.

-Bewegen kan gezondheidsklachten voorkomen zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes type 2, depressie, artrose en osteoporose.

-Als je slecht slaapt kan het zijn dat je beter gaat slapen als je regelmatig sport. Let er wel op dat je niet gaat sporten vlak voor dat je gaan slapen, dan kan juist een averechts effect hebben.

-Het vermindert stress als je regelmatig beweegt. Je kan heerlijk je hoofd leeg maken.

-Als je deelneemt aan een groepsles of je hebt een groepje waar je samen meer traint dan levert dat sociale contacten op. Het kan ook heel gezellig zijn om met een groepje te bewegen, dat maakt het ook gelijk een stuk leuker.

-Je hebt even me-time, vooral voor de mama’s even erg fijn. Even geen mama zijn, even niet hoeven te zorgen. Alleen even met jezelf bezig zijn.

Ik heb zelf verschillende sporten gedaan in het verleden, ik heb ook een tijd niet kunnen sporten. Tot begin dit jaar was ik lid bij de plaatselijke sportschool, ik ging daar 1x per week de fitness in en 1x in de week deed ik body-pump en/of poweryoga. Maar ik merkte dat ik dat na een tijdje niet meer zo leuk vond.

Inmiddels ga ik al weer een tijdje naar bootcamp, een heerlijke groepsles buiten. Elke week is weer anders en ik vind het fijn dat je op je eigen niveau kan sporten zonder dat ik mij bezwaard hoef te voelen. Daarnaast probeer ik 1 a 2x per week te gaan hardlopen, dan maak ik echt even mijn hoofd leeg. Muziek aan en gaan met die banaan. Op woensdagavond traint Sanne met de korfbal en voorheen stonden de moeders dan te kletsen langs het veld, heel gezellig natuurlijk maar we kunnen dan net zo goed sporten en kletsen tegelijk. Elke week maakt er iemand anders een training en zo sporten, kletsen en lachen we vooral een uurtje vol. Heel leuk om ook op deze manier toch iets te doen aan beweging. De ene keer is het intensiever als de andere keer, maar dat geeft niks. Het gaat ook heel erg om de lol die we er aan beleven met elkaar.

Ben jij een buiten of een binnen sporter? En sport je dan liever alleen of juist niet?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.