Bloed geven

Ik heb al verschillende keren getwijfeld om bloeddonor te worden, maar elke keer meldde ik mij toch niet aan. Dan vergat ik het en verdween het weer naar de achtergrond. Tot ik op Instagram een oproep zag waarin ik als dat er een te kort is aan bloeddonoren. Ik heb mij toen gelijk aan gemeld, want waarom eigenlijk niet? Het is een kleine moeite. Het kost mij een paar keer in een jaar een uurtje van mijn tijd en een halve liter bloed, wat ik makkelijk kan missen en ik kan iemands leven er mee redden.

Je bloed bestaat uit een aantal verschillende bestanddelen:

Rode bloedcellen: Als iemand een ongeluk heeft gehad of veel bloed heeft verloren tijdens een grote operatie kan iemand rode bloedcellen toegediend krijgen.

Bloedplasma: Dit wordt gebruikt bij mensen die heel veel bloed hebben verloren, maar ook bij mensen met brandwonden. Daarnaast wordt het gebruikt om medicijnen van te maken.

Bloedplaatjes: Dit wordt gebruikt bij mensen met bv leukemie. Door chemotherapie wordt het beenmerg aangetast en het beenmerg zorgt juist voor de aanmaak van bloedplaatjes, waardoor er een ernstig te kort ontstaat.

Hoe fijn is het in bovenstaande situaties dat er dan bloed beschikbaar is van bloeddonoren!

Voor mij reden genoeg om mij dan eindelijk aan het melden.
img_3165Hier in het dorp hebben we alleen een mobiele afnametruck, het duurde daarom even voor ik langs kon komen voor de keuring. Op 28 augustus was het zo ver, tijd voor de keuring. Ik vul een vragenlijst in, er wordt bloed afgenomen om te controleren of het geschikt is om te doneren en ik ga langs bij de keuringsarts om nog meer vragen te beantwoorden, mijn bloeddruk te meten en mijn hb-gehalte  te meten. Als er niks geks is met mijn bloed dan hoor ik niks en krijg ik vanzelf een oproep om te doneren. img_3730-1Na 4 weken ligt mijn eerste oproep al in de brievenbus! img_3808Sanne en Cas zijn allebei naar school en ik ga naar de afnametruck. Ik vul een vragenlijst is, deze moet je elke donatie opnieuw invullen, daarna ga ik naar de truck en worden mijn hb en bloeddruk gemeten. Ik wordt goed gekeurd en mag doneren! Omdat het de eerste keer is, wordt alles goed uitgelegd. Ik lig heerlijk achterover in een ‘relaxstoel’.img_3807Het is even zoeken naar een geschikte ader, er waren 2 zusters voor nodig en 3x per arm voelen en kijken welke kant nu het beste was voor er geprikt kon worden. img_3809Mijn eerste 500ml is gedoneerd! Mijn zak was vol na een kleine 6,5 minuut. Omdat het mijn eerste keer was mocht ik nog even blijven liggen en kreeg ik wat te drinken en een koek in de truck, normaal krijg je dat in het naastliggende kerkgebouwtje. Als ze zeker weten dat het goed met mij gaat, mag ik uit de stoel. Ik heb nergens last van en het doneren viel mij reuze mee.

Ik wacht weer af wanneer ik weer opgeroepen wordt, dan zal wel even duren. Als vrouw mag je maximaal 3x per jaar doneren.

Doneer jij?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.