Wat is er verandert sinds ik moeder ben?

Er verandert zo enorm veel als je moeder wordt, vandaag deel ik een lijstje met dingen die bij mij veranderd zijn.
-Uitslapen, wat is dat? Het begint al tijdens de zwangerschap, er komt een moment dat slapen niet meer zo goed lukt. Vervolgens komende nachten met weinig slaap met een pasgeboren baby. Als ze dan doorslapen, dan zijn ze vroeg wakker. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk. En dan breng je de kinderen eens een nachtje bij opa en oma, neem je jezelf voor om uit te slapen tot je niet meer kan……ben je 7.30u wakker…..
-Ik sta zelf niet meer op de eerste plaats, alles draait om de kinderen.
-Ik heb geleerd om tot in de eeuwigheid tot 10 tellen. En ik heb ook geleerd dat mijn geduld lang niet zo ver rijkt dan ik van te voren had gedacht.
-Ik ben onbewust altijd met de kinderen bezig. Ook als ik aan het werk ben.
-We kunnen niet zo maar spontaan iets gaan doen. Vooral als je kindje klein is komt er van alles bij kijken voor je weg kan. Nu ze wat ouder worden gaat het wel al weer wat sneller. Zo lang de peuterpuber mee werkt tenminste…..
-Mijn kleding blijft niet langer dan een kwartier schoon. Het begon met babymelk, spuug en andere zaken dat geproduceerd wordt door zo’n klein lijfje. Inmiddels zit ik binnen de kortste keren onder jam, pindakaas, snot, tandpasta…
-Alleen naar de wc, vrij onmogelijk in periodes. En als het dan lukt, dan voelt het als me-time.
-Ik werd heel vindingrijk in het verlaten van de slaapkamer. Op mijn tenen, kruipend, liggend, schuivend op mijn billen. Elke keer een centimeter meer en maar hopen dat je kindje het niet door heeft.
-Ik wist van te voren niet dat ik zo’n uitgebreid repertoire aan kinderliedjes zou beheersen.
-Ja, die legoblokjes doen echt enorm pijn als je er op gaat staan. Net als andere blokjes, poppetjes, puzzelstukjes met zo’n nopje er op.
-Ik neemt mij steeds voor om te gaan winkelen voor mijzelf en komt vervolgens thuis met heel veel kleding, maar niks voor mijzelf… alleen voor je kinderen.
-Op tijd komen. Voor ik moeder werd was ik overal ruim op tijd, gek genoeg lukt dat sinds ik kinderen heb gewoon niet meer. Zelfs als ik de kinderen niet bij mij heb….
-Op vakantie om uit te rusten…. ho maar. Helaas pindakaas, dat kan waarschijnlijk pas weer als ze niet meer mee gaan. Ligt de 1 net even lekker op bed, pak ik mijn boek om rustig te gaan lezen, staat de ander met de badmintonrackets klaar… Even lekker op het ligbed langs het zwembad: “mam, wil je even kijken?”, “mama, jij ook semmen”, “mam, wil je mijn duikbril opzetten?”, “mama, jij ooke sijbaan af”, “mama, ikke bal gooien jij”, “mam, heb je wat lekkers? ik heb honger”. En ga zo maar door.
-Ik kan niet meer rustig eten, zonder gezeur. Er zit altijd wel iemand te zeuren dat het eten niet lekker is of ze zitten samen te klieren. En dat viel pas echt op toen ik vorig jaar met Manlief een weekend in Lissabon was. We zaten te lunchen en ik dacht echt: jeetje, ik zit gewoon heerlijk rustig te eten en ik hoef niemand te waarschuwen, te entertainen om er toch wat eten in te krijgen, te helpen. Heerlijk vond ik dat!
En natuurlijk krijg je er een heleboel voor terug, heel veel liefde, kussen en knuffels. Maar heel eerlijk, het moederschap is soms ook gewoon zwaar. Als moeder moet je toch maar gewoon alle ballen hoog zien te houden. En ik heb zelf niet in kunnen schatten hoeveel mijn leven zou veranderen na de komst van kinderen. En mijn bovenstaande rijtje moet je natuurlijk wel met een korreltje zou nemen, maar dat je leven drastisch verandert is een feit.
Wat is er voor jou verandert nadat je moeder bent geworden?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.