Telefoongebruik

Iedereen kent het wel, denk ik, ongemerkt zit je toch meer met je telefoon in je handen dan je eigenlijk zou willen. Dat is bij mij niet anders, zeker niet zelfs. Ik lijk soms wel met mijn telefoon vergroeid en dat vind ik eigenlijk heel vervelend. Vandaag deel ik waarom ik vind dat ik minder met mijn telefoon bezig moet zijn en hoe ik dit ga proberen.

Met een Iphone, Ipad en een Iwatch is het een appelig gebeuren bij mij. Het gebruik van Ipad beperkt zich voornamelijk tot de avonden, dan vind ik het heerlijk om blogjes van anderen te lezen. Mijn Iwatch vind ik echt heel fijn. Hij zit fijn om mijn pols, ik kan er mijn stappen mee tellen en ook goed zien hoe actief ik ben. Daarnaast vond ik het ook heel fijn dat ik mijn berichtjes via dit horloge binnen kreeg. Mijn telefoon kon standaard op ‘stil’ en als ik een berichtje kreeg kreeg ik een melding op mijn horloge. Ik kon dan zelf beslissen of het berichtje belangrijk genoeg was om gelijk naar mijn telefoon te rennen of niet. Dit ging de eerste tijd heel goed, maar de laatste tijd merk ik dat ik dat heel lastig vind. Dit komt ook gedeeltelijk doordat ik weer in de groepsapp van het werk zit. Ik ben daar maanden uit geweest en weet nu ook weer waarom. Ik heb dan heel erg de neiging om elk berichtje gelijk te lezen en wil dan ook het liefst gelijk reageren. Ik ben dan uiteindelijk continue met werk bezig. Sinds ik weer in groepsapp zit is het bij vlagen vrij druk met berichtjes en ik zit dan alleen maar op mijn horloge te kijken om vervolgens toch weer naar mijn telefoon te gaan om te reageren.

Social media is ook iets waar ik veel te veel tijd aan besteed. Er komt een melding binnen, ik wil daar even naar kijken en voor ik weet ben ik een kwartier verder…. Ik ben inmiddels wel al zo goed als gestopt met Facebook, ik heb nog een aantal groepen waar lid van ben en verder doe ik er niks meer mee. Maar Instagram gebruik ik wel veelvuldig, ook omdat dit belangrijk is voor het bereik van mijn blog.

Emailtjes zijn ook zoiets, op dit moment komen er van 4 mailadressen mailtjes binnen op mijn telefoon. Mijn privemail, mijn zakelijke mail, voor deze blog heb ik ook een apart mailadres en de mail van de kledingbeurs komen ook binnen. Ik wil dan echt het liefst gelijk reageren als er een mail binnen komt.

Ik weet ook niet goed waar die drang om gelijk te reageren vandaan komt. Ik vraag mij echt af waarom ik niet gewoon maar een paar keer op een dag, liever nog 1x, kan reageren op berichtjes en social media kan checken.

Waar merk ik aan dat ik teveel tijd met mijn telefoon bezig ben?

Manlief wees mij er op dat ik wel heel veel met mijn telefoon bezig ben. Daarnaast begint het mijzelf nu ook echt op te vallen. Kijk ik ’s morgens even wat voor weer het wordt die dag, dan zit ik zonder dat ik zelf door heb ineens alweer op Instagram. Zodra ik iets niet weet, ga ik het opzoeken op mijn telefoon. Terwijl het leven vroeger ook gewoon doorging als je iets niet wist 😉 En ook de functie ‘schermtijd’ gaf mij inzicht. Sinds de laatste IOS update kun je zien hoeveel tijd je met je telefoon bezig bent en dat wordt ook nog gesplitst in Productiviteit (mail, nieuws, bankzaken), Games en Social media. Nu probeer ik er al een tijdje op te letten en dan ben ik toch nog met gemak 3 uur met mijn telefoon bezig. En dat is echt niet alleen voor mijn werk….

Daarom heb ik een aantal dingen gedaan om zo te kijken of mijn schermtijd verminderd.

-Ik heb de notificaties van mijn Iwatch uitgezet. Mijn whatsapp berichten komen niet meer binnen op mijn horloge. Het enige wat nog binnenkomt zijn belangrijke nieuwsberichten van de NOS.

-Mijn telefoon staat nog steeds op ‘stil’.

-Ik heb de instellingen van mijn whatsapp en mail aangepast. Ik krijg geen meldingen meer in het beginscherm van mijn telefoon. Ik zal echt mijn telefoon moeten ontgrendelen om te zien of ik berichten heb ontvangen.

Ik hoop dat hierdoor de verleiding om mijn telefoon te pakken wat minder wordt. Mocht dit niet werken, dan zal ik iets anders moeten verzinnen. Ik snap ook wel dat gewoon weg leggen en niet aankomen de beste oplossing is, maar ik gebruik mijn telefoon ook vaak om foto’s te maken en dat wil ik wel blijven doen. Het is voor mij even zoeken wat het beste werkt voor mij.

Ik ben wel benieuwd hoe jij je schermtijd beperkt houdt of loop je tegen hetzelfde aan als mij, dat je eigenlijk te veel bezig bent met je telefoon? Laat het mij weten in de reacties onder dit bericht.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.