Bedrijfje starten

Er kwam best veel op mij af nadat ik had besloten om mijn eigen bedrijfje te starten. Ik vond het enorm spannend en ik vond het ook echt een hele stap. Vandaag neem ik je mee met in alle zaken die geregeld moesten worden en dingen die op mij af kwamen.

Nadat ik de beslissing had genomen om ontslag te nemen kwam ik deze quote tegen en deze past heel goed bij mijn situatie. Ik wist dat er iets moest gebeuren en ik wist van mijzelf ook dat als ik nu die stap niet zou nemen, ik het nooit meer zou doen. Achteraf zou ik dan echt spijt hebben, omdat ik het niet op z’n minst geprobeerd had.
Naar het stadskantoor van Middelburg om mij in te laten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dat vond ik ook wel spannend, want dan ineens met een paar klikken bestond mijn bedrijfje.
Uiteraard moet er een zakelijke rekening geopend worden. Alhoewel, het is niet nodig. Voor mij voelt het wel prettiger om zakelijk en privé gescheiden te houden. Cas is helemaal wild van de cardreader en alle knopjes en Sanne vind het bakpasje helemaal geweldig vanwege de glitters 🙂
Er kwamen gelijk al veel papieren binnen die ik ergens moest laten. Daarnaast krijg is straks best een flinke administratie. Alles wat er qua geld in en uit gaat moet ik bijhouden, maar ook mijn urenadministratie en kilometerregistratie. Ik wil dit niet allemaal beneden aan de eettafel doen, omdat het gevaar dan ook is dat alle papieren daar blijven liggen. Ik ruimde daarom de zolder op, wat ook echt flink nodig was……. Ik creëerde zo voor mij zelf een plekje om alles voor mijn bedrijf te doen, maar ook een plek waar ik mijn blogs kan schrijven. Nu nog met een oude tafel en een klapstoeltje wat niet zo lekker zit, maar in de toekomst hoop ik een mooi bureau en een lekkere stoel aan te schaffen. Eerst maar eens bewijzen aan mijzelf dat ik er gebruik van maak.
img_4121
Een verklaring omtrent goed gedrag was ook nodig. Ik had begrepen dat dit wel 4 weken kan duren, maar een dag of 5 na de aanvraag was hij al binnen. Maar ja, er viel ook weinig te vinden over mij, behalve 3 verkeersboetes.
Niet verplicht, maar wel aan te raden. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Veel zzp’er kiezen er voor om er geen af te sluiten, omdat het een vrij dure verzekering is. Maar je loopt wel het risico om arbeidsongeschikt te raken. Ik probeer daarom wel deze verzekering voor elkaar te krijgen, maar dat is in mijn geval niet vanzelfsprekend. Vanwege mijn chronische aandoening kunnen ze vinden dat het risico hoger is dat ze mij ooit moeten uit betalen, ze kunnen dan besluiten om mijn maandpremie hoger te maken. Maar ze kunnen er ook voor kiezen mij geen verzekering aan te bieden. In dat geval is de kans klein dat ik bij een andere verzekeraar wel een verzekering krijg. Ik heb mijn medische gegevens ingevuld en het is nu wachten op een besluit.
Al snel na mijn inschrijving bij de KvK wist de belastingdienst mij al te vinden, wat ik moet natuurlijk gewoon belasting betalen over alle inkomsten die ik ontvang. Maar er was in deze brief goed nieuws, ik hoef geen omzetbelasting te betalen (btw-aangifte). Ik wist dit al, maar ik was toch er blij dat er op de achterkant van deze brief ‘ontheffing’ stond.

Ik sluit mij aan bij dit netwerk van zorgprofessionals. Ik ga gebruik maken van het mooie softwareprogramma van Pidz, dit programma brengt opdrachtgevers en ZZP’ers in de zorg samen.

Naast al deze zaken heb ik nog een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering nodig, ik moet lid zijn van een collectieve klachtenfunctionaris en geschilleninstantie. Dit voor het geval er een klacht tegen mij wordt ingediend.

Ook moet ik nadenken wat ik wil met mijn pensioen. Ik kan nog 3 jaar (en als zzp’er evt. nog 7 jaar daarna) vrijwillig bij het pensioenfonds blijven waar ik nu zit. Nu gaat daar ongeveer €140,- per maand van mijn bruto salaris naar toe en dat zo meer dan €300,- worden. Ik ben er nog niet helemaal over uit wat ik daarmee ga doen.  Ik zou er ook voor kunnen kiezen om zelf te sparen bijvoorbeeld.

Maar ik zal ook een extra bijdrage aan mijn zorgzekering moeten gaan betalen, bovenop mijn maandelijkse premie. Nu betaald mijn werkgever een inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet, als ik niet meer in loondienst ben zal ik die bijdrage zelf moeten gaan betalen.

Kijk de directeur zitten, inmiddels heb ik een nieuwe stoel aangeschaft. Het klapstoeltje zat voor geen meter.

Zoals je ziet moet er heel veel en dan met name veel betalen, maar vooralsnog weegt dat niet op tegen de voordelen die ik nu zie.

2 gedachtes over “Bedrijfje starten

  1. irisesser

    Heel veel succes! Inspirerend om te lezen. Ook ik wil als ZZP-er aan de slag, met nog wel de zekerheid van een vaste baan erbij. Er zijn momenten dat ik denk, laat maar, maar die drang die ik voel kan ik niet negeren. Net als wat je schrijft, ook al was het alleen maar om niet terug te kijken en ooit te denken, had ik maar….

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.