Gastblog

Voor de blog van mamajezz schreef ik een gastblog over het hooghouden van de ballen. Hieronder kun je de blog lezen.

Werken in de zorg

Wat leuk dat ik een gastblog mag schrijven! Ik ben Jannelies en moeder van 2 kinderen (bijna 8 & bijna 3), ik werk in de gehandicaptenzorg en heb daardoor onregelmatige werktijden. Daarnaast schrijf ik een blog, suzezoektbalans.

Ik werk inmiddels 15 jaar bij mijn huidige werkgever met onregelmatige werktijden. Toen mijn dochter geboren werd en later ook mijn zoon moesten zij mee in het onregelmatige werkleven van mij. Ze gaan op dit moment naar een gastouder en gelukkig is zij ook erg flexibel. Er zijn weken dat ze 4x naar de gastouder moeten, maar er zijn ook weken dat ze maar 1x gaan. Om het weekend werk ik 2 dagen, dan hoef ik op door de weekse dagen minder vaak te werken. Mijn contract is 18 uur per week, maar er wordt vooral gekeken naar het aantal uren per 4 weken.

Als ik een vroege dienst heb is het enorm haasten in de ochtend, mijn dienst begint 7.30u. De kinderen komen 6.50u uit bed, aankleden en naar de gastouder. Het ontbijt en fruit heb ik de avond er voor al klaar gezet. De kinderen ontbijten bij de gastouder en ik ben stipt 7.30u op mijn werk. De gastouder brengt mijn dochter naar school. Mijn vroege dienst duurt tot 11.00u, ik probeer dan ook altijd klaar te zijn. Helaas lukt dat niet altijd, maar dat is voor de gastouder gelukkig geen probleem. Ik haal na mijn werk mijn zoon op bij de gastouder en ben dan weer op tijd op het schoolplein om mijn dochter op te halen.

Als ik een late dienst heb breng ik mijn zoon rond 14.30u naar de gastouder, zij haalt mijn dochter ook op van school. Mijn man stopt dan een uur eerder met zijn werk, zodat hij om 17.30u bij de gastouder is om ze op te halen. Hij eet dan met ze, ik zorg dat het eten vaak al klaar staat voor ze. Mijn dienst duurt tot 22.00u, maar ik ben zelden om die tijd klaar. Vaak wordt het wat later. Thuis wil ik nog wat drinken en douchen voor ik naar bed ga. Mijn werk is vrij intensief zowel lichamelijk als mentaal. Ik lees daarom altijd nog een tijdje in bed, anders kan ik niet in slaap komen. De volgende ochtend ben ik er dan weer voor de kinderen. Als ik op vrijdag een late dienst heb, gaan de kinderen naar mijn moeder. Daar eten ze ook, net als mijn man als hij uit zijn werk komt.

Als ik in het weekend werk dan is mijn man thuis voor de kinderen.

Naast mijn reguliere diensten zijn er vergaderingen en cursussen waar ik extra voor naar mijn werk moet. Het gebeurd regelmatig dat ik eerst een vergadering heb van 10.30u-13.30u en daarna nog een late dienst van 15.00u-22.00u. Dat betekend dat ik mijn dochter ’s ochtends op school breng, mijn zoon om 9.15u naar de gastouder en ze de volgende ochtend pas weer zie.

Mijn onregelmatige werk heeft als groot voordeel dat ik door de week vaak op het schoolplein kan staan en dat ze niet veel naar de gastouder hoeven.

Het nadeel is dat ik veel mis in de weekenden, zoals sportwedstrijden. Maar ook familytime. Mijn man werkt ruim 40 uur per week en is alleen in het weekend thuis en ik ben om het weekend aan het werk. Dan zijn er altijd wel verplichtingen in het weekend, hierdoor blijft er weinig tijd over als gezin. Ik moet ook vaak werken op feestdagen, bij uitstek dagen voor familytime. Mijn man komt ’s avonds vaak ook pas thuis als wij al gegeten hebben, hij ziet de jongste dan soms maar 10 minuten voor hij naar bed gaat.  Daarnaast is het voor hem ook niet altijd makkelijk om eerder van zijn werk weg te gaan om de kinderen te halen, als ik een late dienst heb. Voor de kinderen zit er geen regelmaat in, de ene week niet en de andere week ineens 4x naar de gastouder.

Naast mijn werk heb ik uiteraard de zorg voor de kinderen, het huishouden, mijn blog en ik organiseer met 3 andere dames een grote 2e hands kledingbeurs, verplichtingen rondom sporten en school. Ook probeer ik regelmatig te sporten. Het is eigenlijk heel druk en ik heb vaak het gevoel dat ik alles niet voor 100% kan doen, dat ik altijd achter de feiten aanhobbel. Een heel naar gevoel eigenlijk.

Ik merk dat het onregelmatige werken mij enorm tegen gaat staan, dat ik echt behoefte heb aan meer familytime. Er is op dit moment zo weinig tijd als gezin. Mede daar door heb ik besloten ontslag te nemen bij mijn huidige werkgever en als zelfstandige in de zorg aan de slag te gaan.

Vanaf  januari ga ik 3 dagen per week overdag werken, als ik ingehuurd wordt natuurlijk. Dat betekend dat er heel veel veranderd, want mijn dochter gaat dan 1x per week naar de gastouder en 2x per week naar de bso, voor en na school. Mijn zoon gaat dan 2 volle dagen naar de gastouder en 1 dag naar de peutergroep van de kinderopvang. Als er plek komt bij de kinderopvang gaan ze daar 3 dagen naar toe. Dat is voor hen een enorme verandering en dat zal enorm wennen zijn. Ik ga meer uren werken en heb mijn administratie en meer reistijd er ook bij. Ik ben al snel 30 uur per week bezig met mijn werk straks. Daar staat wel tegenover dat er veel meer regelmaat komt in huis, dat ik elke avond met mijn kinderen eet, ze elke avond op bed leg. En ik ben elk weekend vrij, net als de feestdagen. Tenzij dat ik zelf besluit om een dag extra te werken als ik daar zin in heb.

Ik heb ook besloten om elke 2 weken iemand te laten komen om 3 uurtjes schoon te maken hier in huis, ik hoop hierdoor wat meer rust in huis te krijgen.

Ik hoop dat we, door de regelmaat, meer tijd voor elkaar krijgen. Dat ik minder het gevoel krijg dat ik achter de feiten aan loop. Dat het gezinsleven minder gehaast wordt.

Liefs Jannelies

Neem ook eens een kijkje op mijn blog

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.