internationale vrijwilligersdag

Waar veel Nederlanders vandaag in de weer zijn met cadeautjes, pepernoten en gedichten gaat deze blog over iets heel anders. Het is vandaag namelijk de ‘internationale dag voor de vrijwilliger’. In 1985 in het leven geroepen door de VN om respect te tonen voor alle miljoenen vrijwilligers in de wereld en om vrijwilligerswerk te promoten.

Vrijwilliger betekent: iemand die werk verricht zonder hiervoor betaald te krijgen. Vrijwilligerswerk is er natuurlijk in allerlei soorten en maten. Zo kun je als vrijwilliger een aantal maanden naar het buitenland gaan om een school te gaan bouwen, maar kun je het ook dicht bij huis houden. Deze blog gaat over vrijwilligerswerk dicht bij huis.

Iedereen kent wel voorbeelden van vrijwilligerswerk. Verschillende commissies binnen de school van je kind, trainer van het sportteam van je kind, een bestuursfunctie binnen de sportclub, leesmoeder, helpen tijdens de sportdag op school, collecteren voor een goed doel, het organiseren van een kledingbeurs voor een goed doel. Zo maar een aantal vrijwillige activiteiten. Eigenlijk kan de maatschappij niet zonder vrijwilligers, sportclubs zouden bijvoorbeeld niet kunnen bestaan.

In alle bovenstaande voorbeelden rol je vaak makkelijk in, omdat het dichtbij je staat vanwege bijvoorbeeld de kinderen of omdat het goede doel je na bij het hart staat doordat iemand in je familie er mee te maken heeft (gehad).

Maar er is een grote doelgroep waar een enorm te kort is aan vrijwilligers, een doelgroep waar veel mensen niet snel vrijwilligerswerk gaan doen. Dat is in de gehandicaptenzorg. Mensen met een verstandelijke beperking hebben een enorme behoefte aan vrijwilligers. Veel van deze mensen komen weinig buiten, ze gaan van hun woning naar dagbesteding en weer terug en dat is het vaak. Veel mensen zijn niet verkeersveilig en kunnen niet zelfstandig naar buiten. De begeleiders doen elke dag weer hun stinkende best om alles op rolletjes te laten lopen en het beste te doen voor en samen met de cliënten, maar dat is vaak thuis. Daarnaast zijn de begeleiders altijd bezig met begeleiden en (ver)zorgen van cliënten. Hoe fijn is het dan dat er een vrijwilliger komt die alleen voor jou komt, die je niet hoeft te verzorgen of je aan het begeleiden is? Iemand die gezellig een rondje met je gaat wandelen of je mee neemt om ergens een bakje koffie te gaan drinken. Iemand die je op komt halen om naar de kerk te gaan of gezellig een praatje komt maken. Iemand die komt koken op de groep en er een gezellige avond van maakt, iemand die de hele avond in de woonkamer is terwijl de begeleiders steeds bezig zijn. Iemand die je meeneemt naar de dierentuin, iemand die je 1 op 1 aandacht kan geven. Dat je even alle aandacht krijgt, dat je leuk een spelletje kan doen. Dat iemand tijd heeft om samen met je achter je computer te gaan zitten om oude muziek op te zoeken en te luisteren. Dat iemand met je mee wilt naar een concert waar je graag naar toe wil.

Mocht je nadenken over vrijwilligerswerk, denk dan ook eens aan mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Je kunt er zoveel voldoening uithalen. Als je een geweldige lach op iemands gezicht kunt toveren door alleen maar te gaan wandelen met iemand of als je ziet hoe iemand geniet tijdens een uitstapje naar de dierentuin, dan krijg je echt het gevoel dat je het leven een stukje mooier hebt gemaakt. Fantastisch toch?

Ben jij vrijwilliger?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.