Als je kind in december jarig is..

Vanaf het moment dat sinterklaas in Nederland aan komt tot aan half januari is het hier druk. Uiteraard is dat in elk gezin. Het begint met de sinterklaasperiode van 3 weken om daarna gelijk de kerstspullen van zolder te halen. De kerstvieringen van school, de kerstdagen zelf en daarna doorstuiteren naar oud & nieuw. In menig gezin wordt er op 2 januari een diepe zucht geslaakt: ‘wat was het fijn, maar nog fijner dat het er weer op zit’. 

Als er dan ook nog verjaardagen zijn in deze periode is het feest compleet. Sanne is 23 december jarig en Cas 14 januari. Dat betekent dat er nog meer gestuiterd wordt hier in huis. Terwijl de eerste sintcadeaus uitgepakt worden, wordt er ook al nagedacht over verjaardagscadeaus, kinderfeestjes en traktaties. Het jaar van de 4e verjaardag van Sanne was helemaal heftig. Toen moest er ook nog afscheid genomen worden van de peuterspeelzaal, geoefend worden op school en ze startte met zwemles. Ook dit jaar is wat drukker dan anders met ziekenhuisbezoekjes, Sanne die afscheid neemt bij de gastouder, Cas die voor het laatst naar de peuterspeelzaal gaat, de spanning van het verwijderen van de neusamandelen gelijk na de vakantie en de spanning van het starten bij de bso/kinderopvang in de vakantie.

Vandaag deel ik wat tips hoe je deze periode door kunt komen. 

-Maak een afstreepkalender van de hele periode waar je met plaatjes laat zien wat er op welke dag gebeurd. Door mijn onregelmatige werk is het vaak al wat chaotisch. In zo’n feestmaand kan het dan nog lastiger zijn voor kinderen. Op de kalender kun je bijvoorbeeld zetten wanneer ouders aan het werk zijn, wanneer het pakjesavondavond is, wanneer de kerstboom opgezet wordt, wanneer de verjaardag, wanneer er andere verjaardagen zijn, wanneer er zwemles is, wanneer het kerst en wanneer het oud & nieuw. Elke avond een kruisje zetten door de dag die is geweest en de volgende dag doornemen. Zo maak je het inzichtelijker voor kinderen.

-Wat niet hoeft in de feestmaand, doe dat niet. Is het nodig om elk weekend op pad te zijn? Is het noodzakelijk dat het kinderfeestje in dezelfde week als de verjaardag plaats vind? Vorig jaar en ook dit jaar verplaatsen wij het kinderfeestje naar januari. Het kan zo maar zijn dat het feestje 3 of 4 weken later plaats vind, maar dan is het wel rustiger voor een kind. 

-Maak keuzes in het belang van je kind en doe niet iets omdat het nu eenmaal zo hoort. Vanaf januari gaat Cas 3 dagen naar de gastouder/opvang, hierdoor stopt hij bij de peuterspeelzaal. Zijn laatste keer zal 21 december zijn. Het is gebruikelijk dat er dan afscheid genomen wordt en dat het kindje dat weg gaat trakteert. Ik heb bij de juffen aangegeven dat we dat niet gaan doen. Het is al zo druk in die periode met alle feestdagen, die ochtend vieren ze op de peuterspeelzaal ook nog kerstfeest, Sanne is dat weekend jarig, Sanne neemt afscheid bij de gastouder. Het is gewoon te veel. Dus Cas viert kerstfeest op school en daarna is het gewoon klaar.

-Plan speeltijd. Deze weken ren je van feestje naar feestje, er is overal wel iets te doen. Naast pakjesavond en kerst met het gezin en/of familie worden deze feesten ook gevierd op de sportclubs en op school. Is je kind jarig in december is het heel makkelijk om na de verjaardag weer verder te gaan met het volgende. Vooral als de verjaardag vlak voor pakjesavond of kerst is. Plan daarom echt een dag (deel) om samen met je kind te genieten van de verjaardagscadeaus. Zelf houd ik 24 december altijd zoveel mogelijk vrij, zodat Sanne 1 dag heeft om met haar verjaardagscadeaus te spelen en bij te komen voor de kerstdagen komen en ze alles weer moet delen met anderen. 

-De allerbelangrijkste tip: Kijk naar je kind. Wat kan je kind aan? Wij als ouders kunnen wel heel veel willen in die periode, maar we moeten niet vergeten dat deze maand enorm spannend is voor alle kinderen. De verjaardag van een kind zorgt ook voor veel spanning. Deze 2 dingen bij elkaar opgeteld kan voor te veel spanning zorgen. Wij hebben 1 jaar gehad dat Sanne de 23e jarig was, op kerstavond familie over de vloer (en heel de dag in de keuken) en 1e kerstdag waren we bij de schoonfamilie. Het gevolg was dat Sanne 1e kerstdag ’s avonds spugend in bed lag en niet kon slapen. We besloten gelijk dat we dat zo niet meer gingen doen. 

-Zorg wel voor een echt verjaardagsgevoel, want een jaar ouder worden is een ‘big deal’ voor een kind. Laat het niet ondersneeuwen door sinterklaas of kerst. 

Dit waren mijn tips, ik hoop dat je er iets aan hebt!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.