Immuuntherapie bij hooikoorts

Om te beginnen wil ik zeggen dat ik deze blog schrijf geheel vanuit mijn eigen ervaring, de informatie die ik heb ontvangen van de arts en mijn interpretatie daarvan. Daarnaast heb ik naar informatie gezocht. Ik ben geen arts. Ga met klachten altijd naar een arts en vraag deze om advies.  

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een reactie van het lichaam. Het lichaam reageert overgevoelig op stuifmeel van sommige grassen, bloemen en bomen. Door inademing van dit stuifmeel ontstaan er klachten. Klachten kunnen zijn: niesen, verkoudheid, branderig of jeukend gevoel in neus, hoofdpijn, jeuken of brandende ogen, kortademigheid, opgezette en rode ogen, droge hoest. Hooikoorts is er in verschillende gradaties. Het kan zijn dat iemand weinig hinder ondervind van de hooikoorts, maar het kan ook zo zijn dat iemand er enorme hinder aan ondervind en echt belemmerd wordt in het dagelijks leven. 

Sanne heeft al een paar jaar last van hooikoorts, het probleem is alleen dat zij er het hele jaar last van heeft. Het wordt ook steeds erger, haar neus zit altijd dicht. Ze kan dan ook nooit door haar neus ademhalen. Dit belemmert haar behoorlijk in het dagelijks leven. Ze kan bijvoorbeeld niet normaal eten met haar mond dicht, maar ook sporten is zwaar als je alleen maar door je mond kunt ademhalen. Als ze dan ook nog verkouden wordt, wat ze vaak is, dan is het helemaal moeilijk voor haar.

Wat als reguliere medicatie niks doet voor je hooikoorts?

Na een allergietest bleek dat ze allergisch is voor gras. Ze heeft inmiddels tabletjes en verschillende neussprays gehad, helaas hadden deze geen van allen het gewenste effect. Omdat de neussprays niks doen en Sanne alleen allergisch is voor gras komt ze in aanmerking voor immuuntherapie.

Immuuntherapie bij hooikoorts kan de klachten met 50-80% verminderen, daar staat tegenover dat het een langdurig traject is. Immuuntherapie neemt gemiddeld 3-5 jaar in beslag. Er wordt niet zo maar voor immuuntherapie gekozen. Er kan voor gekozen worden als reguliere medicatie niet helpt, de klachten het dagelijks leven zo beïnvloeden dat er problemen ontstaan en het moet niet mogelijk zijn om de stof waardoor de allergie ontstaat te vermijden. 

Immuuntherapie is gericht op het afweersysteem, het doel is de lichamelijke tolerantie te verhogen en zo de klachten te verminderen. Deze therapie is niet zo maar iets. Er zijn verschillende manier om de therapie toe te dienen. Als het om de tabletvorm gaat zijn er behoorlijk wat bijwerkingen. zoals het verergeren van de allergische klachten. Maar onder andere ook eczeem, verkoudheid, jeuk in de mond, irriterende keel, hoofdpijn, gevoelloosheid van huid, mond en tong, jeukende ogen of oren, ontsteking in de neus of mond, kortademigheid, hoesten, niezen, zwelling van lippen of tong, vermoeidheid, maagzuur en koorts komen vaak voor. 

Gezien de klachten die Sanne heeft hebben we besloten de therapie te willen starten, ondanks de lange duur en bijwerkingen. Want de klachten die Sanne heeft zijn anders niet op te lossen en de rest van haar leven met deze klachten blijven is geen optie. Bij Sanne is er gekozen voor de tabletvorm. Dat betekent dat ze waarschijnlijk 3-5 jaar lang elke ochtend een tablet moet laten smelten onder haar tong. 

Omdat er een heftige allergische reactie kan ontstaan moest Sanne de eerste tablet in het ziekenhuis innemen, met een EpiPen en een arts binnen handbereik. Gelukkig kwam er geen allergische reactie, ze had alleen een prikkelende tong na het innemen. Dit blijkt normaal te zijn. Na een uur wachten was er niks geks gebeurd en kan ze vanaf nu elke ochtend haar tablet nemen.

Ik ben erg benieuwd of haar klachten eerst erger worden en of haar klachten daarna gaan verminderen, dat zou voor haar zelf erg prettig zijn. Voor nu ben ik erg blij dat ze voor deze kostbare therapie in aanmerking komt en hopen we er het beste van. 

Een gedachte over “Immuuntherapie bij hooikoorts

  1. Pingback: Personal update – Suze zoekt balans

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.