Gezinsbegroting

Ik houd al jaren onze financiën bij in een Excel bestand. Dit ben ik gaan doen toen de mogelijkheid bestond dat mijn salaris met 30% zou dalen vanwege een langdurige ziekteperiode.

Om inzichtelijk te krijgen wat de gevolgen hier door zouden zijn, ben ik alles gaan bijhouden. Alles wat er binnenkomt en uit gaat houd ik nauwkeurig bij. Ik schrok behoorlijk van onze uitgaven er ging enorm veel geld uit. Dat moest anders vond ik, tot op heden blijkt dat toch wat lastig te zijn. Maar het helpt al heel veel dat ik inzicht heb in onze uitgaven.

Sinds een paar jaar maak ik ook aan het einde van het jaar een begroting voor het jaar er na. Een begroting is niet meer dan een schatting van je uitgaven van het komend jaar. Hoeveel denk je dat er aan inkomsten binnenkomt en wat verwacht je uit te gaan geven? Klopt dit met elkaar? Het is logisch dat je niet meer uit kunt geven dan dat er binnenkomt, maar er ook echt voor gaan zitten en er over nadenken geeft veel inzicht. Je kunt dan ook bewust nadenken en eventueel keuzes maken. Is het nodig om dat hele dure sportschool abonnement te hebben, terwijl je maar 1

keer per week gaat. Kunnen die boodschappen niet wat minder duur?

Ik verdeel mijn financiën onder in de volgende categorieën:

Inkomsten: salaris man, uitbetaling eigen bedrijf, kinderopvangtoeslag, kinderbijslag, verkoop van spullen, maandelijkse belating teruggave.

Wonen: hypotheek, gas, water, stroom, gemeentelijke belastingen.

Vervoer: benzinekosten auto’s en motor, parkeren, auto- en motorverzekering, kosten onderhoud, wegenbelasting.

Boodschappen: boodschappen, hellofresh.

Verzekering: zorgverzekering, uitvaartverzekering.

Abonnement: sporten, tv/internet, mobiele telefoon, netflix.

Opvang: gastouder en kinderopvang.

Kleding: alles kleding die gekocht wordt.

Hypotheek: het geld dat wij apart zetten om onze aflossingsvrije hypotheek af te lossen.

-Sparen: sparen voor de kinderen en onszelf.

-Overig: alle overige kosten zoals kapper, verzorgingsproducten, cadeaus, uit eten e.d.

Wat ik aan mijzelf ga uitbetalen van uit mijn bedrijf dat moest ik echt een beetje inschatten, het is te hopen dat ik dat goed ingeschat heb. Aan de hand van de verwachte inkomsten ga ik aan de slag met de begroting.

Eerst schrijf ik alle vaste lasten op en trek deze van de inkomsten af, dat zijn de categorieën wonen, vervoer, abonnementen, verzekering, sparen (vaste bedragen) en opvang. Dan bereken ik wat ik verwacht kwijt te zijn aan boodschappen, deze vallen wat hoger uit vanwege ons abonnement op Hellofresh. Dat is een luxe die ik graag wil behouden. Wat er dan nog over is verdeel ik over de categorieën hypotheek, kleding en overig. Komt het niet goed uit, dan zal ik een beetje moeten gaan puzzelen om het kloppend te krijgen. Het kan zijn dat ik toch dat ene abonnement op zeg of dat het budget voor kleding wat naar beneden gaat en dat we wat kritischer zijn met het kopen van kleding.

Vervolgens is het natuurlijk zaak om de begroting zo veel mogelijk te volgen. Bij de meeste categorieën lukt dat goed, maar elke maand is de categorie ‘overig’ een lastig verhaal. Dat wil ik dit jaar echt anders. Ik hoop dit jaar echt minder uit te geven en meer te kunnen sparen dan de afgelopen jaren.

Hier gaat de broekriem wat strakker om 2 redenen. Het kan hoe dan ook zeker wel wat minder, ik wil wat bewustere keuzes gaan maken. De tweede reden is dat ik niet kan inschatten of ik genoeg werk heb het hele jaar dus er is ook een scenario mogelijk dat er minder gaat binnenkomen dan wij de afgelopen jaren gewend zijn.

Ik ben heel benieuwd of mij dit jaar wel gaat lukken mij aan de begroting te houden.

Omdat ik er zelf zo blij mee ben wil ik graag mijn excel bestand met jullie delen. Mocht je interesse hebben in het huishoudboekje dat ik gebruik op de laptop, stuur mij even een mailtje. suzezoektbalans@gmail.com

2 gedachtes over “Gezinsbegroting

  1. Pingback: Ons budget 2019 – Suze zoekt balans

  2. Pingback: Meest gelezen blogs – Suze zoekt balans

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.