Slechte gewoonten

Iedereen heeft ze wel, slechte gewoonten. Van die dingen waarvan je weet dat het eigenlijk niet zou moeten doen, maar het toch doet. Dingen waar je je misschien zelfs wel een beetje voor schaamt. Troost je dan maar met de gedachte dat iedereen slechte gewoonten heeft, hoe klein en onbenullig ook.

Vandaag deel ik een aantal van mijn slechte gewoonten. Ik zeg bewust ‘een aantal’, want als ik manlief zou vragen of hij er nog weet zou hij waarschijnlijk ook nog met een hele lijst komen verzameld in de afgelopen 20 jaar 🙂

-Nagels bijten (het lukt mij elke keer opnieuw niet om er mee te stoppen)

-Ik laat altijd het laatste restje in mijn glas zitten, ik drink hem nooit helemaal leeg. Vooral heel fijn als je het niet doorhebt en het glas in de vaatwasser zet. Gek genoeg hebben beide kinderen dezelfde gewoonte overgenomen, ze drinken heel vaak niet heel hun beker leeg.

-Als ik aan het koken ben kan ik het niet laten om af en toe iets uit de pan te pikken. Deze is wel met de paplepel ingegoten, want mijn vader doet hetzelfde.

-Ik heb ook de nare gewoonte om altijd, maar dan ook echt altijd, in de weg te staan.

-Te laat komen. Ik heb er zo’n enorme hekel aan, maar helaas ben ik zelf ook een laatkomer geworden. Voor de kinderen er waren kwam ik overal ruim op tijd, maar inmiddels dus niet meer. Zelfs niet als de kinderen er niet bij zijn.

-Hoe vaak ik het mij ook voorneem ik heb toch echt wel de neiging tot roddelen. Ik neem mij vaak voor om dit niet te doen, maar ongemerkt sluipt het er toch weer in. Ik denk dat veel mensen zich hierin herkennen.

-Ik ben een enorme rommelkont, ondanks de goede voornemens om opgeruimder te worden.

-Ik drink nagenoeg elke dag te weinig. Ik kom bij lange na niet aan de 2 liter vocht die je minimaal moet drinken.

-Ik kan niet bescheiden niesen, dat moet altijd vol overgave.

-Ik heb nogal de neiging om vrij aanwezig te zijn. Ik heb al snel het hoogste woord zowel in privé situaties als het op het werk.

-Ik heb veel te vaak mijn telefoon in mijn handen.

Dit waren een aantal van mijn slechte gewoonten. Van sommige baal ik echt, maar ik weet ook dat slechte gewoonten nu eenmaal bij de mens horen. Het is wel belangrijk dat je de slechte gewoonten herkend bij jezelf. Want als je ze herkend bij jezelf, kun je er wat mee.

Zo is het laatste punt echt wel een ding tijdens bijvoorbeeld teamvergaderingen, maar omdat ik mij er bewust van ben probeer ik dit te veranderen. Ik probeer mij wat meer op de achtergrond te houden, zodat anderen ook de kans krijgen om hun mening te geven.

Het is moeilijk om een slechte gewoonte te veranderen, maar erkennen dat je een slechte gewoonte hebt is een eerste stap. Vanuit daar kun je beslissen of je er iets aan wil veranderen of niet.

Heb jij slechte gewoonten en wil je er iets aan veranderen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.