Hoe was het op school?

Zodra je kind naar school gaat heb je geen idee meer wat er allemaal afspeelt in het leven van je kind. Een vraag die bijna elke ouder daarom bijna dagelijks stelt aan zijn of haar kind is ‘Hoe was het op school?’ Ik heb dat ook lange tijd gedaan. Het standaard antwoord dat ik dan kreeg: ‘Weet ik niet meer’. Ik vroeg dan vervolgens: ‘Wat heb je dan gedaan?’ Daar kreeg ik dan het zelfde antwoord op.

Dat vond ik enorm jammer, want ik wilde dolgraag weten wat er allemaal gebeurde op school. Wat doen ze op school, heeft ze vriendinnetjes, vind ze het leuk, wat leert ze, wat gaat er om in dat koppie? Allemaal vragen waar ik heel graag antwoord op wilde, maar niet kreeg.

Tot ik andere vragen ging stellen, door deze vragen kwam er elke dag een gesprek op gang. De ene keer wat uitgebreider dan de andere keer, maar ik hoorde wel ineens veel meer. Hieronder vind je een deel van mijn vragen.

-Was iedereen op school vandaag?

-Zijn er leuke dingen gebeurd op school?

-Zijn er minder leuke dingen gebeurd?

-Was er iets heel grappigs waar je om moest lachen?

-Is de juf boos geweest?

-Ben je naar de juf geweest om iets te vertellen/zeggen?

-Wie deed er aardig tegen je vandaag?

-Is iedereen aardig tegen je geweest?

-Is er ruzie geweest in de klas?

-Heb je iemand geholpen vandaag?

-Heb je zelf iemand geholpen?

-Heeft iedereen goed geluisterd naar de juf?

-Wat is het leukste dat je hebt gedaan?

-Wat is het minst leuke dat je hebt gedaan?

-Wat heb je vandaag geleerd dat je vanmorgen nog niet wist?

-Met wie heb je gespeeld in de pauze?

Zo maar een aantal vragen die ik stel aan Sanne. Natuurlijk stel ik ze niet allemaal tegelijk. Ik kies er altijd een stuk of 4, een beetje afhankelijk van het gesprek wat op gang komt.

Ik hoop dat je wat hebt aan bovenstaande vragen, probeer het eens uit.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.