Zorgen voor een ander #2

Ik ben enorm benieuwd hoe mensen het werken in de zorg ervaren en wat hun beweegredenen zijn om voor een ander te zorgen.

Ik wil graag ook aan anderen laten lezen wat het werken in de zorg zo mooi maakt.

Daarom komt er de komende weken een serie interviews voorbij van mensen uit de zorg.

Vandaag Elsbeth is verpleegkundige in een verpleeghuis. Lees je mee?

Hoe lang werk je in de zorg? 

Ik werk nu 20 jaar in de zorg, ik ben op mijn 19e begonnen als leerling-verpleegkundige, heb 3,5 jaar later mijn diploma gehaald en heb toen 7 jaar in een ziekenhuis gewerkt en ik heb daarna de overstap naar het verpleeghuis gemaakt.

Met welke doelgroep werk je?

Ik werk in de ouderenzorg in een verpleeghuis met voornamelijk ouderen met verschillende vormen van dementie

Wat is je functie en wat houd deze in?

Ik werk als ambulant verpleegkundige, dit is een functie die te vergelijken is met wat vroeger avond/weekend/nachthoofd heette. Ik ben buiten kantooruren verantwoordelijk voor alles wat er in het verpleeghuis gebeurd. Van bewonerszorg tot personele problemen, maar ook technische storingen en contacten met artsen en familieleden. Heel afwisselend dus.

Waarom heb je voor de zorg gekozen?

Ik vind het werken met mensen heel leuk en heb altijd een voorliefde gehad voor ziekenhuisseries op tv 😉 Daarbij is het een sector waarin altijd werk is en kan je heel veel verschillende kanten op met je diploma Verpleegkundige

Hoe ziet een werkdag of dienst er doorgaans uit?

Ik werk voornamelijk nachtdiensten. Ik begin met een mondelinge overdracht van mijn avonddienst-collega. Daarna loop ik een rondje door het huis langs de verschillende afdelingen, ik kijk of er nog bewoners op zijn, of er nog onrust is en of de VIG’ers (Verzorgende Individuele Gezondheidszorg) op de afdeling nog hulp nodig hebben. En zo ja, dan help ik ze een handje. Daarna een lijstje met taken afwerken, variërend van controle van medicatie, bijhouden van verschillende administraties en het opruimen en schoon en netjes houden van het magazijn met verpleegartikelen. Dan weer een rondje door het huis waarbij ik samen met de VIG’ers de medicatie en met name de opiaten (medicatie zoals morfine) voor de dag controleer en meehelp met eventueel verschonen en draaien van de bewoners bij wie dat nodig is. Ondertussen kan ik gebeld worden voor vragen en problemen, zowel door de VIG’ers uit mijn eigen huis , als door de VIG’ers van twee andere huizen van onze zorggroep. Vaak is er nog wel een bewoner wakker met wie ik praatje maak of hem/haar weer naar bed begeleidt. 

Als er een bewoner terminaal is en familie in huis is, zorg ik ook voor de familie. Ik bied een luisterend oor, beantwoord vragen en zorg voor koffie/thee en alles wat ze verder nodig hebben. 

Wat vind je het mooie aan werken in de zorg?

De afwisseling, geen dienst is hetzelfde, er gebeuren altijd weer dingen die je niet verwacht had.

Wat vind je de minder leuke aspecten van werken in de zorg?

De personeelstekorten, het altijd weer puzzelen om voldoende en goed gekwalificeerd personeel in elke dienst op de afdeling te hebben. 

Overweeg je weleens om te stoppen met werken in de zorg en waarom?

Vrijwel nooit. Ik kijk wel eens naar andere functies, maar wel altijd binnen de (ouderen)zorg.

Heb je weleens te maken met vooroordelen van anderen over je werk?

Ja. Vooral het vooroordeel dat het verpleeghuis niet interessant en niet uitdagend is voor verpleegkundigen. Ik merk dat men vaak niet weet dat er ook in het verpleeghuis veel complexe zorg geleverd wordt. Het is qua verpleegkundige handelingen misschien wat minder spannend dan een ziekenhuis, maar er wordt heel veel gevraagd van je klinisch redeneren, je oplossingsvermogen en creativiteit in het oplossen van (verpleeg)problemen. Onze bewonerscategorie kan vaak niet vertellen wat er aan de hand is, je bent dus aangewezen op je observaties, dat maakt het erg leuk.

Hoe belangrijk zijn vrijwilligers voor jouw doelgroep?

Heel belangrijk! Zonder vrijwilligers vallen alle ‘leuke’dingen op de afdelingen weg. Wij kunnen niet zonder!

Wat is je mooiste herinnering aan je werk?

Ik heb heel veel mooie herinneringen. Maar één van de grappigste is de mevrouw van ver in de 90 die bij ons opgenomen werd en bij het betreden van de huiskamer uitriep “Je denkt toch niet dat ik bij al die oude lijken ga zitten!”

Diezelfde mevrouw geloofde niet dat ik de hoofdzuster was “Ach meissie, daar ben je toch veel te jong voor!” (Ik was toen 38 🙂 )

Ik moet enorm lachen om je mooiste herinnering Elsbeth! Wat leuk om een iets te lezen over de ouderenzorg. Je hebt een verantwoordelijke baan waarbij er een beroep gedaan op je expertise als verpleegkundige, waarbij je ook beslissingen moet nemen rondom het welzijn van andere mensen. Veel mensen staan er niet bij stil dat het leven in verpleeghuizen ook ’s nachts door gaat. Bedankt dat je mee wilde werken!

Volgende week kun je hier weer een ander verhaal lezen.

Werk je ook in de zorg en wil je mee werken aan deze rubriek zodat jouw verhaal ook hier te lezen is? Stuur mij dan een mail: suzezoektbalans@gmail.com

Een gedachte over “Zorgen voor een ander #2

  1. Pingback: Meest gelezen blogs – Suze zoekt balans

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.