Ons budget 2019

De financiën, het blijft toch altijd weer een dingetje. Op de 1 of andere manier gaat er ongemerkt te veel uit. Niet in de zin dat er meer uit gaat dan er in komt, maar vooral dat ik het onnodig vind om zo veel geld uit te geven. Dit is iets wat ik elk jaar aan wil pakken. Vaak gaat het de eerste paar maanden redelijk en dan zwakt het toch weer af, ondanks dat ik goed overzicht heb. Hier schreef ik al eerder blogs over:

Huishoudboekje

Gezinsbegroting

Ook dit jaar wil goed op de financiën letten, vooral ook omdat ik nu als zzp’er een onzeker inkomen heb. De eerste 2 maanden van het jaar hoef ik niet te rekenen op inkomen. Ik moet eerst een maand werken voor ik mijn facturen en daarna hebben opdrachtgevers nog een maand om te betalen. Als ik vervolgens weinig opdrachten heb, dan komt er vanzelfsprekend ook minder binnen.

Tijd om alles weer eens goed onder de loep te nemen. Kelly Caresse houdt deze maand een budgetchallenge om het jaar goed te starten. Een challenge om een maand lang te besparen en te sparen. Al jaren houd ik mijn inkomsten en uitgaven bij. Door het e-book wat bij de challenge hoort moest ik weer even goed gaan zitten en rekenen. Heel fijn om er net even anders naar te kijken dan anders. Ik kwam er achter dat ik een heel mooi inzicht kan als ik inlog bij mijn bank via de laptop. Dan wordt alles gelijk verdeeld over verschillende categorieën. Ik gebruik al jaren dezelfde categorieën, heel anders dan de categorieën waar mijn bank ze in onderverdeel. En deze categorieën geven ineens een heel ander inzicht, wat fijn!

Ik maakte met deze nieuwe inzichten een nieuwe begroting voor 2019 rekening houdend met een laag inkomen van mij.

Er zijn een aantal posten waar ik niet op kan en wil bezuinigen zoals gezondheid (zorgverzekering, eigen risico), vervoer, wonen.

Maar op de volgende posten kan ik zeker besparen, zeker in maanden dat mijn inkomen lager is dan verwacht.

Huishouden: boodschappen, persoonlijke verzorging, huishoudelijke artikelen (lees: alle, vaak, onnodige dingen die ik bij de hema/action/blokker koop) Dit was gemiddeld €810,- per maand, dit wordt voor 2019 €660,-. Ik wil maximaal €100,- per week uitgeven aan de boodschappen en het liefst wil ik verder zakken. Daarnaast heb ik rekening gehouden met een aantal verjaardagen, waar extra boodschappen voor nodig zijn. Hier heb ik €200,- voor gereserveerd per jaar. De rest is voor persoonlijke verzorging, kapper en allerhande prullaria waar ik zo min mogelijk van wil kopen.

Kleding: Dit was gemiddeld €300,- en dit wordt €250,-

Vrije tijd: sport, huisdier, uitstapjes, uit eten, bol.com: Dit was €250,- en dit wordt €200,-

Verzekeringen/belastingen: wegenbelasting, creditcard, pinopnames, woonverzekeringen, internetaankopen. Dit was maar liefst €1150,- en dit wil ik dit jaar naar €850,- hebben.

Ik denk dat het nog een hele uitdaging wordt, vooral om ik zo gewend ben om dingen te doen en te kopen zoals ik dat al jaren doe. Het is lastig om het dan anders te gaan doen. Maar ik ga er voor! Ik ga in ieder geval bewuster boodschappen doen. De luxe van de Hellofreshbox laten wij voorlopig even gaan, hoe fijn dat ik de wekelijkse boxen ook vind het is een flinke hap uit het budget. Zelf boodschappen doen is een stuk goedkoper. Ik wil meer eten gaan bewaren. Nu gaat eten wat over is al gauw de prullenbak in, als ik het bewaar kan ik er vast nog wat mee. De eerste weken zijn veel belovend, ik blijf netjes onder ons weekbudget.

Als het gaat om alle andere materiele zaken wil mij echt afvragen of wij het echt nodig hebben. Ik wil impulsaankopen proberen te vermijden door niet gelijk iets te kopen, maar er over na te denken bv 3 weken. Als ik het daarna nog heel graag wil hebben, kan ik het altijd nog aanschaffen. De kans is groot dat ik het dan al weer vergeten ben. Want zo gaat dat, je wordt getriggerd in de winkel of op internet om een impulsaankoop te doen. Als je er wat langer over nadenkt blijk je het niet nodig te hebben.

Voor kleding geld hetzelfde, ik wil geen impulsaankopen meer doen. Ik wil alleen kleding kopen, omdat we het nodig hebben. Ik vind het niet meer nodig dat Sanne 10 jurkjes in de kast heeft hangen, terwijl ze ook nog 5 broeken en 3 rokjes heeft. Er wordt 2x per week gewassen hier in huis en ze trekt toch alleen haar favoriete kleding aan. Voor mijzelf geld hetzelfde. Wij gaan dus selectiever kleding kopen.

Als de maand voorbij is dan zal ik een update plaatsen hoe het is verlopen en of ik mijn doelen heb behaald.

Ik ben heel benieuwd of het allemaal gaat lukken.

Heb jij dit jaar ook financiële doelen?


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.