6 tips voor meer balans

Balans, wie wil dat nu niet? Ik denk dat iedereen wel eens het gevoel heeft achter de feiten aan te lopen en eigenlijk nergens echt goed aan toe te komen. Vooral moeders hebben dit vaak. Constant jagen tussen werk, tijd met de kinderen, huishouden, vrouw van zijn, gezond koken, sociale contacten en altijd de race tegen te klok om overal op tijd te zijn. Ondertussen ratelen de hersens er lustig op los, want er moet nog zoveel meer….. En voelen we ons ook nog schuldig dat de kinderen naar de opvang moeten en dat je het gevoel hebt te weinig tijd voor ze te hebben. Tijd voor jezelf, wat is dat?

Probeer jij ook altijd alle ballen hoog te houden en vergeet je daardoor ook jezelf wel eens? Lees dan zeker verder.

Vandaag deel ik 6 tips om de balans weer een beetje terug te krijgen.

-Plan me-time.  Dat klinkt makkelijk maar is het natuurlijk niet. Maar het is echt belangrijk om af en toe iets voor jezelf te doen. Dit kan van alles zijn. Zelf heb ik de afspraak met mijn man dat ik op donderdagavond ga sporten, hij zorgt er voor dat hij op die avond op tijd thuis is. Plan bijvoorbeeld ook uitstapjes zonder je gezin. En natuurlijk hebben we het allemaal druk en lijkt het alsof je geen tijd hebt om iets te plannen. Maar waarom plan je niet vooruit? Gewoon voor over 2 maanden alvast een datum plannen om met vriendinnen iets te gaan doen. Ik heb voor dit jaar al een aantal data staan waarop iets leuks ga doen zonder mijn gezin, ik kijk daar echt naar uit!

-Laat je kinderen/partner zelf dingen doen. Moeders zijn vaak geneigd om alles zelf te willen doen en iedereen zoveel mogelijk uit handen te willen nemen. Leg jezelf wat minder druk op. Kinderen kunnen op jonge leeftijd prima zelf wat taakjes doen. Cas kan zelf zijn was in de wasmand gooien, Sanne maakt graag zelf haar brooddoos klaar, ze zorgt er ook zelf voor dat haar tas ingepakt klaar staat als we naar school gaan en manlief regelt zelf zijn lunch. Het zijn kleine dingetjes en als de kinderen het doen duurt het langer dan wanneer ik het doe, maar het zijn wel de dingetjes waardoor ik minder als een kip zonder kop door het huis hoef te rennen omdat het nog moet gebeuren.

-Zorg voor een planning. Klinkt heel simpel en eigenlijk is dit het ook. Zorg er voor dat alle afspraken, ook sport/zwemles/hulpmoeder genoteerd zijn in een agenda of iets dergelijks. Zo heb je goed overzicht van wat er allemaal moet gebeuren. Vaak neem ik op zondag de week door met Sanne (en Cas, al heeft hij er nog weinig boodschap aan). Zo weten we wat ons te wachten staat die week en komen we minder voor verrassingen te staan. Ik vind het bijvoorbeeld heel vervelend als ik op het laatste moment nog een cadeautje voor een kinderfeestje moet gaan kopen op een dag waarop ik moet werken, een tandartsafspraak heb, bloed moet gaan doneren, kind op tijd op een sportclub moet zijn en ik nog een vergadering heb voor de kledingbeurs. Door alles op te schrijven en het er over te hebben, kunnen we van te voren bedenken wanneer we om een cadeautje gaan op een moment dat er ook tijd voor is.

-Is het nodig om alle ballen heel hoog te houden? Wij kunnen heel veel willen, maar is het ook haalbaar? Vraag dat eens aan jezelf? Vragen wij moeders vaak niet te veel van ons zelf? Is het wel haalbaar om te werken, voor de kinderen te zorgen, het huishouden te doen, te zorgen dat iedereen op tijd bij zijn/haar clubs is, tijd voor jezelf te hebben en ook nog elke dag een 3 gangendiner op tafel te zetten? Vraag jezelf af of het echt nodig is dat je alle dingen zelf wil doen. Of er dingen bij zijn waar de ballen wat minder hoog kunnen. Gezond eten is natuurlijk hartstikke goed, maar is dat noodzakelijk als je om 17.00u naar de opvang rent om de kinderen op te halen, daarna vlug moet eten en om 18.00u weer moet vertrekken naar een sportclub.

-Maak keuzes. Als je er achter komt dat sommige dingen meer prioriteit hebben dan de andere, zou je misschien keuzes kunnen maken. Dit heeft mij doen besluiten om mijn huishouden voor een groot deel uit handen te geven, elke 2 weken komt er iemand een ochtend schoonmaken en zij raast door het huis heen en ik heb er veel minder omkijken na. Er is ook een tijd geweest dat ik niet om boodschappen ging, ik bestelde het via internet en het werd netjes thuis afgeleverd. Dat scheelde mij enorm veel tijd en stress. Door hier keuzes in te maken komt er meer tijd vrij voor speeltijd met de kinderen, maar ook me-time.

-Het hoeft niet perfect! Ook al lijkt het bij andere moeders altijd van een leien dakje te gaan, die moeders doen ook maar wat. En ook zij zitten wel eens met hun handen in het haar. Je hoeft er niet voor te zorgen dat alles perfect verloopt, want dat is niet haalbaar. Het is niet erg als je een keer ongezond eet, je huishouden een keer niet op orde is, je gezin een avond achter laat om plezier te hebben. Het belangrijkste is dat je kinderen opgroeien in een veilige en liefdevolle omgeving en daarbij kijken ze echt niet of jij alle ballen wel perfect in de lucht houdt als een volleert jongleur.

Eigenlijk zijn dit allemaal hele logische dingen, maar vaak doen we het niet. Ik hoop dat wat hebt aan deze tips en dat je aan de slag wil om meer balans te creëren voor jezelf.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.