zorgen voor een ander #4

Ik ben enorm benieuwd hoe mensen het werken in de zorg ervaren en wat hun beweegredenen zijn om voor een ander te zorgen.

Ik wil graag ook aan anderen laten lezen wat het werken in de zorg zo mooi maakt.

Daarom komt er de komende weken een serie interviews voorbij van mensen uit de zorg.

Vandaag het verhaal van Sandra. Ik vind het bijzonder om haar verhaal te mogen delen, want niet iedereen die zorgt voor een ander werkt ook daadwerkelijk in de zorg. Mantelzorg komt vaak voor en wordt niet gezien als werk, omdat je dit voor een naaste doet. Maar als mantelzorger ben je wel altijd bezig met zorgen voor een ander.

Hoe lang ben je mantelzorger geweest?

4,5 jaar en nu sinds ongeveer een half jaar weer. 

Voor wie was/ben je mantelzorger?

Ik was mantelzorger voor mijn man, vanaf het moment dat hij ziek werd, tot zijn overlijden. En sinds een half jaar voor mijn vriend, die toen de diagnose MS kreeg.

Wat deed/doe je als mantelzorger?

Bij mijn man deed ik alles wat je jezelf maar kan bedenken, van medicijnen geven tot aan sociale contacten onderhouden. Alles kwam gewoon op mijn schouders neer, zoals bijv. het huishouden, zorg voor de kinderen, maken van afspraken. 

Nu is het vooral afspraken maken, mee naar afspraken (als steunende partner, maar ook om te rijde naar bijvoorbeeld fysioafspraak.), medicijnen bijhouden en klaarleggen, ondersteunen bij het dagelijkse leven, zoals drinken pakken, boodschappen halen, als we op pad gaan de rolstoel in en uitladen.

Mantelzorg wordt altijd gedaan naast het ‘normale’leven. Hoe ziet het leven van een mantelzorger er uit? 

Altijd druk, en nooit even tijd voor jezelf om op adem te komen.

Wat vind je het mooie aan zorgen voor een ander?

Ik had het liever anders gezien, maar als je partner hulp nodig heeft, doe je dat gewoon en hoef je daar niet over na te denken. Het is zoals het is en we doen wat we kunnen. Het is wel noodzakelijk om niet alleen te zorgen, maar daarnaast ook gewoon partners te blijven. 

Wat vind je minder leuke aspecten aan mantelzorg?

 Dat het altijd aanwezig is, daardoor kan je moeilijk iets voor jezelf inplannen.

Heb je ooit getwijfeld of je de mantelzorg wel aan kon? 

Het is geen vrijwillige keuze voor mij om mantelzorger te zijn en het is op sommige momenten zwaar. Maar ik doe wat ik kan en dat wat ik doe, doe ik ook met liefde. (Maar puur met liefde voor hem en niet met liefde voor het zorgen.) 

Heb je weleens te maken gehad met vooroordelen over mantelzorg? 

Zeker, er zijn niet heel veel mensen die echt begrijpen wat het inhoud om een zieke partner te hebben. En dat je daar dus ook echt 24/7 mee bezig bent. Is het niet fysiek, dan toch zeker in gedachten, om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. 

Hoe belangrijk is een netwerk om je heen als mantelzorger?

Voor ons heel erg belangrijk. Met 2 kinderen is je agenda al vol met afspraken zoals zwemles, sportclubjes, speelafspraken. Maar als je daar dan ook nog een zieke partner bij hebt komen er nog ontelbare afspraken bij, zoals bij ons: ziekenhuis, fysio, arboarts, uwv, wmo enz…

Wat is je mooiste herinnering aan je periode als mantelzorger?

Het geeft mij een goed gevoel om te weten dat ik alles wat ik kon, ook heb gedaan, voor mijn man. 

En nu met mijn vriend is het fijn om er voor hem te kunnen zijn zowel mentaal als hij er doorheen zit, als fysiek als iets alleen niet lukt. 

Lieve Sandra, ik ken jou vanuit een besloten Facebookgroep en daar heb je veel gedeeld rondom de ziekteperiode van je man. Ik heb enorm veel respect voor je! Wat heb jij je sterk door die periode heen geslagen. En wat heftig dat je nu weer mantelzorger bent. Ik vind het mooi dat ik jouw verhaal mocht delen. Bedankt!

Volgende week kun je hier weer een ander verhaal lezen.

Werk je ook in de zorg en wil je mee werken aan deze rubriek zodat jouw verhaal ook hier te lezen is? Stuur mij dan een mail: suzezoektbalans@gmail.com

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.