zorgen voor een ander #5

Ik ben enorm benieuwd hoe mensen het werken in de zorg ervaren en wat hun beweegredenen zijn om voor een ander te zorgen.

Ik wil graag ook aan anderen laten lezen wat het werken in de zorg zo mooi maakt.

Daarom komt er de komende weken een serie interviews voorbij van mensen uit de zorg.

Vandaag komt Jannie aan het woord, zij werkt net als ik in de gehandicaptenzorg.

Hoe lang werk je in de zorg?
17 jaar, de eerste jaren parttime of als weekend baan in de ouderenzorg. Sinds 13 jaar in de gehandicaptenzorg, Fulltime.

Met welke doelgroep werk je? Zeer ernstig verstandelijk beperkte cliënten. Laag niveau van 6 maanden tot max 2 jaar. Een aantal rolstoel gebonden cliënten, maar ook lichamelijke “zieke” cliënten. Nierziekte, diabetes. Gedragsproblemen.

Wat is je functie en wat houd deze in? Medior woon begeleider. Verantwoordelijk voor de dagelijkse zorg en ondersteuningsplannen, contact met familie en andere disciplines.


Waarom heb je voor de zorg gekozen? Ik wilde wat betekenen voor deze speciale doelgroep. Interessant als je tijd in cliënten investeert, je krijgt er zo ontzettend veel voor terug!


Hoe ziet een werkdag of dienst er doorgaans uit?

Medicatie delen, cliënten uit bed halen, verzorgen en aankleden. Alle ADL ( Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen) overnemen. Ontbijt aanbieden. Om 10 uur cliënten naar db brengen. 1 of meerdere cliënten blijven op de woning. Daar is constant toezicht of verzorging voor nodig. Ondertussen computer werk en gesprekken plannen. Om half 4 komen cliënten weer terug. Fruit eten, verschonen, avondeten, verzorging alle cliënten en naar bed brengen. (Wel verdeeld over 2 diensten)


Wat vind je het mooie aan werken in de zorg? Je kan mensen laten stralen en in hun waarde laten. Laten groeien. Als er vertrouwen is, kan je zoveel. Ze voelen zich fijn, je bent belangrijk voor ze.


Wat vind je de minder leuke aspecten van werken in de zorg?
De bezuiniging, het geld, niets meer mogen doen dan het financiële plaatje zegt. Naar buiten gaan is bijvoorbeeld geen prioriteit financieel gezien, dus is daar geen geld voor. Je moet een band op kunnen bouwen met mensen en als je op de klok werkt, kan dat niet. Daarbij word er verwacht dat je 24/7 paraat staat..

Overweeg je weleens om te stoppen met werken in de zorg en waarom?
Ja, om bovenstaande redenen. Er word door de baas verwacht dat ik altijd klaar sta, maar mijn gezin gaat voor. (Zit nu ziek thuis voor langere tijd, nog niets gehoord van de baas, nu 13 jaar in dienst) Als de bezuinigingen niet zo waren en ik mijn cliënten kon bieden wat ze nodig hebben, was het al een heel ander verhaal. Maar mijn werk voelt nu altijd incompleet.

Heb je weleens te maken met vooroordelen van anderen over je werk?
Ja het is vies en stom! Waarom zal je deze doelgroep een leven geven. Ze zijn niets waard..

Hoe belangrijk zijn vrijwilligers voor jouw doelgroep? Te belangrijk!

Wat is je mooiste herinnering aan je werk? Dat een cliënt die niet kon praten, na mijn vakantie zei; “ah Jannie zo mist!” En me een knuffel gaf! Zo waardevol! En dat een cliënt die veel moeite heeft met begeleidingen dit veel uit, met slaan, schoppen en huilen bij mij altijd haar rust vind. Ik heb een hele sterkte band met haar. Collega’s kunnen niet met haar naar buiten, ik ben laatst met haar op vakantie geweest..  

 

Jannie, ik vind jouw verhaal zo herkenbaar! Het kan enorm frustrerend zijn om, voor je gevoel, niet alles te kunnen doen voor een cliënt als je zou willen. Iets wat veel voorkomt bij mensen die in de zorg werken. Maar helaas kunnen we niet meer doen dan we kunnen. Wat mooi dat jij zo’n bijzondere band met een cliënt hebt, fijn dat deze cliënt iemand heeft om haar rust te vinden. 

Bedankt dat je mee wilde werken!

Volgende week kun je hier weer een ander verhaal lezen.

Werk je ook in de zorg en wil je mee werken aan deze rubriek zodat jouw verhaal ook hier te lezen is? Stuur mij dan een mail: suzezoektbalans@gmail.com

 

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.