Je doet het zeker voor het geld?

Op zich een vraag die ik goed kan begrijpen nu ik als zzp’er aan de slag ben. Het uurloon dat ik kan vragen is namelijk een stuk hoger dan mijn uurloon toen ik nog in loondienst werk. Maar is het geld een drijfveer voor mij geweest om voor mijzelf te beginnen?

Absoluut niet! Het is natuurlijk heel fijn dat ik minder uur hoef te maken om hetzelfde te verdienen dan voorheen, maar daar staat tegenover dat ik zelf alles moet bekostigen. Ik bouw geen pensioen op, ik heb geen werkgever meer die een deel van zorgverzekering betaald, ik moet zelf geld opzij zetten voor mijn inkomstenbelasting en ik loop een groot risico als het gaat om arbeidsongeschiktheid. Vanwege mijn aandoening krijg ik geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dus in zeker zin komt er meer geld binnen, maar daar gaat nog veel vanaf. Daarnaast moet ik altijd op mijn geld wachten. In loondienst wist ik precies wanneer mijn loon gestort werd, nu ben ik afhankelijk van wanneer de klanten mij uit gaan betalen.

Maar als het geld dan geen rol heeft gespeeld, waarom ben ik dan voor mijzelf begonnen? Eigenlijk om 2 redenen. De eerste is dat ik eigen baas wil zijn over waar en wanneer ik werk, niet verplicht worden om 4 dagen te werken en daarnaast nog vergaderingen,  niet verplicht worden allerlei administratieve taken doen. Niet verplicht om het weekend 2 dagen werken en met de feestdagen. Niet meer 3 avonden in de week weg zijn van huis. Nu werk ik ook af en toe ’s avonds en in het weekend, maar het voelt niet meer als een verplichting. Als ik een weekend vrij wil zijn, dan houdt ik dat vrij. Een feestdag ga ik alleen werken als ik daar zin in heb en mijn gezin dit goed vind, waarschijnlijk zal ik weinig feestdagen werken 🙂

Als tweede denk ik dat ik echt iets kan betekenen voor anderen. Uit ervaring weet ik hoe vervelend het is als er zieke collega’s zijn en die diensten moeten opgelost worden. Als collega’s doe je er alles aan om het binnen je team of met vaste invalkrachten op te lossen, dat is voor de cliënten nu eenmaal het beste. Dit kan best een enorme druk leggen op de medewerkers, omdat ze het beste willen voor hun cliënten. Als het dan niet lukt om die diensten op te lossen, dan worden er ZZP’ers ingehuurd. Dat is iets wat je als team eigenlijk helemaal niet wilt. Er komt vaak een wildvreemde, met veel geluk komt er iemand die al vaker is geweest. Deze kennen de cliënten niet, maar zij zullen wel voor de cliënten moeten zorgen en de boel draaiende moeten houden. Het is dan altijd weer de vraag of dat gaat lukken. Vanuit mijn loondienstperiode heb ik zowel goede als minder goede ervaringen. Ik weet daardoor wel wat er van mij verwacht wordt en ben van mening dat ik dat kan bieden.

Teams willen iemand waaraan ze hun cliënten kunnen toevertrouwen, iemand die er alles aan zal doen om de dienst zoveel mogelijk te laten verlopen zoals de cliënten gewend zijn. Iemand die er voor zorgdraagt dat alles gedaan is aan het einde van de dienst, zodat er niks meer ligt voor de volgende medewerker. Iemand die de mouwen opstroopt en zegt: kom maar op, ik ga er het beste van maken!

En dat is precies wat ik ben. Ik wil teams helpen. Ik weet dat ik niet de ideale oplossing ben voor de cliënten, maar soms kan dat niet anders. Ik wil dat cliënten zich zoveel mogelijk op hun gemak voelen bij mij en ik wil dat teams zeggen: Fijn dat ze er was, hopelijk komt ze vaker als we een personeelsprobleem hebben!

Mijn doel is niet om veel geld te verdienen, maar om ‘the next best thing’ te worden voor opdrachtgevers.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.