Zorgen voor een ander #6

Ik ben enorm benieuwd hoe mensen het werken in de zorg ervaren en wat hun beweegredenen zijn om voor een ander te zorgen.

Ik wil graag ook aan anderen laten lezen wat het werken in de zorg zo mooi maakt.

Daarom komt er de komende weken een serie interviews voorbij van mensen uit de zorg.

Vandaag het interview met Angelique, zij werkt in de gehandicaptenzorg.

Hoe lang werk je in de zorg?

Ik werk sinds 2009 in de zorg.


Met welke doelgroep werk je?

De doelgroep waar ik mee werk is heel complex. Op de woning waar ik werk wonen cliënten met een verstandelijke beperking, lichamelijke beperking, cliënten vertonen zowel fysieke als verbale agressie, ook hebben een aantal cliënten een visuele handicap.


Wat is je functie en wat houd deze in?


Ik ben ondersteund medewerker wonen. Ik begeleid cliënten in hun dagelijks leven. Ondersteun ze in hun verzorging, sociale contacten. Regel bijv., de taxi, vakanties, artsen bezoekjes voor ze. Ik zorg ervoor dat hun was wordt gedaan, dat de boodschappen in huis komen. Doe activiteiten met ze, denk aan een spelletje, kleuren rondje wandelen. Eigenlijk
ben ik soort opvoeder voor ze.

Waarom heb je voor de zorg gekozen?


Niet bewust voor gekozen. Voordat ik de gehandicaptenzorg terecht kwam heb ik 10 jaar in de kinderopvang gewerkt. Ik ben in 2003 gestopt in de kinderopvang en werd gastouder. Door de moeder van 1 van mijn oppas kinderen kwam ik bij mijn huidige werkgever terecht. De gehandicapten zorg bevalt me bijzonder goed.

Hoe ziet een werkdag of dienst er doorgaans uit?

Ochtenddienst is van 7.30 tot 11.00u. Je begint met medicatie geven. Brood smeren voor cliënt die op bed eet. Dan 5 cliënten helpen met uit bed halen, wassen/douchen aankleden, scheren, bedden opmaken. Ontbijt verzorgen. Cliënten naar dagbesteding brengen. Dan de woning op ruimen. Waszakken wegbrengen, wasje ophangen en rapporteren, einde dienst.
In het weekend werk je tot 15u. Nadat de cliënten uit bed zijn dan doe je een spelletje met ze, heb wat begeleidende gesprekjes ontvangt de visite voor de cliënt.
Avonddienst begint om 15.00u en duurt tot 22.00. Je haalt de cliënten weer op van dagbesteding, laat ze plassen, verschoont ze. Maakt eten, eet met ze deelt medicatie uit. Ruimt de spullen van het avond eten weer op. Dan weer een plas/po rondje. Tussen 18.00 en 19.00u is er even tijd voor administratief taken, denk aan zorgplannen, financiën , taxi regelen, mails lezen en beantwoorden. Daarna tijd voor koffie en een praatje of spelletje.
Rond 20.00u wil de eerste cliënt naar bed en zo leg je ze 1 voor 1 op bed. Rond 21.00u liggen meestal onze 6 cliënten op bed. Dan ruim je de woning op, doet een wasje, rapporteert, draagt over aan de nachtdienst.
Dit is een beetje globaal hoe een rustige dienst eruit ziet.

Wat vind je het mooie aan werken in de zorg?


De tevreden lach van de cliënt aan de einde van je dienst. Het werken met mensen die een uitdaging vormen voor de maatschappij. Samen met je collega’s iets betekenen voor de medemens die moeilijk mee draaien in de
maatschappij. Dat je samen de cliënt iets nieuws kan leren.

Wat vind je de minder leuke aspecten van werken in de zorg?


De werkdruk, dat je te weinig individuele tijd kan besteden aan de cliënt. Alle overleggen en vele kleine zaken waarvoor je in je vrije tijd moet terug komen naar je werk.


Overweeg je weleens om te stoppen met werken in de zorg en waarom?

Er zijn zeker momenten dat ik overweeg om ander werk te gaan zoeken. De reden is dat ik de weekenden en feestdagen soms best moeilijk vind om te gaan werken, terwijl er privé veel dingen gebeuren die ik dan als moeder moet missen. Ook de veranderingen en strengere regels binnen de zorg, maakt het werk soms minder leuk.


Heb je weleens te maken met vooroordelen van anderen over je werk?

Die kom ik zeker tegen. Vaak hoor je ik zou het niet kunnen hoor met die kwijlertjes. Jeetje, elke keer stront ruimen van ander. Tuurlijk hoort dit erbij, maar is maar een heel klein stukje van het werk.


Hoe belangrijk zijn vrijwilligers voor jouw doelgroep?

Vrijwilligers zijn onmisbaar. Er is steeds minder geld om als medewerker een dagje uit met de cliënt te gaan. Dit wordt overgenomen door vrijwilligers. Een aantal van mijn cliënten heeft geen of weinig familie die op bezoek komt. Dan is het feest als er een vrijwilliger voor je langs komt. Een vrijwilliger is echt goud waard.


Wat is je mooiste herinnering aan je werk?


Pffff er zijn er best veel. 1 van de mooiste herinnering is als je ziek bent geweest of op vakantie bent geweest en de cliënten begroeten je met: ‘he he gelukkig je bent er weer, ik heb je best gemist’. Dat is fijn terug komen.
Andere herinnering is dat ik samen met nog 3 collega’s en 4 cliënten naar de Toppers in Ahoy ben geweest. De gezichten van de cliënten zijn gaan stralen toen we de taxi in zijn gegaan en die lach was er dagen later nog. Dat was genieten! Ooit heb ik een keer voor 1 van mijn cliënten een ring gewonnen. Dit was een ring van Feyenoord. Het moment dat de ring om ging bij de cliënt en ik vertelde dat ik die voor hem had gewonnen bezorgd me nog kippenvel.

Angelique, ik herken mij helemaal in je verhaal. Dat is niet zo gek, je bent 9 jaar mijn collega geweest :-). De ring was inderdaad helemaal geweldig! Wat was het mooi om die aan hem te geven. Bedankt dat je mee wilde werken.

Volgende week kun je hier weer een ander verhaal lezen.

Werk je ook in de zorg en wil je mee werken aan deze rubriek zodat jouw verhaal ook hier te lezen is? Stuur mij dan een mail: suzezoektbalans@gmail.com

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.