Schermtijd

Er is geen ontkomen aan, kinderen en de tv/tablet. Een scherm heeft een enorme aantrekkingskracht op kinderen. Niet alleen op kinderen trouwens, wij volwassenen kunnen er ook wat van. De tv en tablet zijn bijna onmisbaar geworden al moet ik het eigenlijk anders zeggen. Wij volwassenen vinden dat de tv en tablet onmisbaar is en dit geven wij door aan onze kinderen. Kinderen zien hun ouders heel vaak met hun smartphone in hun hand, ik ben daar zelf ook zeker debet aan.

Logisch dat kinderen graag naar een scherm kijken, ze zien om zich heen niet anders. Veel kinderen zouden het liefst te pas en te onpas naar een scherm kijken, gelukkig zijn er ook kinderen die dolgraag (buiten) spelen. Helaas heb ik 2 kinderen die niet zo goed kunnen spelen, dit hebben ze beiden vanaf baby af aan niet goed gekund. Het mag een wonder genoemd worden als Sanne zich een kwartiertje kan vermaken op haar kamer, dit gebeurd dan ook niet zo vaak. Al hoop ik elke keer weer dat het gaat veranderen. Ze kijken dus beiden graag tv en hebben graag de tablet in hun handen.

Wij hebben daar goede afspraken over gemaakt. Alleen in het weekend mag de tv aan in de ochtend. Voorheen mocht Sanne tussen de middag voor ze naar school ging nog een filmpje kijken, dit was er in geslopen tijdens de kleuterschoolperiode en ze die tijd echt even nodig had om ’s middags weer naar school te gaan. Een maand of 3 geleden zijn we daar mee gestopt, dit zorgde de eerste week voor wat weerstand maar inmiddels is ze er aan gewend. ’s Avonds voor het slapen gaan kijkt Sanne het jeugdjournaal terug.

Om 17.00u mogen Cas en Sanne hun tablet pakken, ik ga dan meestal koken. We eten meestal 17.45u/18.00u. Ze mogen dus elke dag 3 kwartier a uur met hun tablet. Daarmee zit Cas is hoger dan wat aangeraden wordt ( 30 minuten) en Sanne iets lager (1 tot 1,5 uur). Het is gewoon het makkelijkst als ze er beiden even lang op mogen, dat scheelt een hoop gedoe. Daarnaast vind ik het heel netjes, maximaal een uur. Vaak kijken ze filmpjes, maar Cas speelt ook graag spelletjes. Sanne mag soms extra op haar tablet, Als ze op woensdagmiddag niemand heeft om te spelen, mag ze soms even een uurtje extra als haar broer op bed ligt. Net als in het weekend, als ze eerst gespeeld heeft. Ze mag dan niet zo maar filmpjes gaan kijken, ze gaat dan met de leerzame app van Squla aan de slag.

Voor mijn gevoel doe ik het zo prima. De kinderen weten waar ze aan toe zijn en ik denk niet dat ze teveel schermtijd hebben. Uiteraard is dit voor iedereen anders. Er zullen ouders zijn die dit teveel vinden, maar misschien ook die hun kinderen langer met een scherm laten. En dat is natuurlijk helemaal prima. Elke ouder doet wat hij/zij goed lijkt en waar het hele gezin zich prettig bij voelt.

Ik ben wel heel benieuwd hoeveel schermtijd jouw kind(eren) krijgen. Laat het mij weten!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.