For free: complimentjes

Ze kosten helemaal niks en zijn zo fijn om te krijgen, complimenten. Hoe fijn het is om ze te krijgen, hoe lastig het is om ze te geven. Soms omdat het moeilijk is om uit jezelf iets positiefs tegen iemand te zeggen, het kan wat ongemakkelijk voelen. Vaak wordt het vergeten, omdat veel dingen gewoonweg vanzelfsprekend zijn.

Uiteraard wordt er van je verwacht dat je je werk goed uitvoert, maar hoe fijn is het als je daarvoor waardering krijgt van een meerdere of je directe collega’s? Het is heel fijn om te horen: Dat is een goed plan wat je gemaakt hebt, wat fijn dat je dat geregeld hebt, bedankt dat je die taak van mij hebt overgenomen, wauw dat heb je goed gedaan. Gewoon even horen dat je goed bezig bent. Je krijgt zelfvertrouwen en je hebt het gevoel dat je er toe doet. Daar groei je als mens van.

Kinderen hebben complimentjes nodig om op te groeien tot een volwassen persoon met zelfvertrouwen. Een persoon die weet dat hij/zij goed is zoals hij/zij is. Vooral de eerste jaren in een kinderleven krijgt een kind veel complimenten. Alles wat een kind leert gaat gepaard met een heleboel aanmoedigingen en complimentjes. Hoe ouder een kind wordt, hoe meer wij ouders geneigd zijn om dingen vanzelfsprekend te vinden.

Een tijd terug werd ik met mijn neus op deze feiten gedrukt door Sanne. Sanne is inmiddels 8 en is gezegend met een peuterbroertje. Een peuterbroertje dat heel veel leert momenteel. Tellen, kleuren, liedjes zingen, zindelijk worden. Dat gaat gepaard met heel veel complimentjes. Sanne kan al heel veel en natuurlijk leert ze nog dingen, maar dat is vooral op school. Ze zei dan ook laatst:’Mam, ik krijg nooit een complimentjes en tegen Cas zeg je de hele tijd hoe goed hij is’. Het was geheel terecht dat ze hier mee kwam. Natuurlijk krijgt ze af en toe te horen dat ze iets goed doet, maar bij lange na niet zoveel als haar broer. En eigenlijk ook niet heel vaak, de keren dat ze ze krijgt gaat het toch om dingen die ze geleerd heeft of hoe ze het met de korfbal heeft gedaan.

Tijd voor verandering dus. Het is logisch dat Cas meer complimentjes krijgt dan Sanne, we willen dolgraag dat hij zindelijk wordt dus prijzen we hem de hemel in als hij droog blijft. Maar Sanne is het natuurlijk ook waard om de hemel ingeprezen te worden. Ik probeer er daarom echt goed op te letten dat ik haar wat vaker een compliment geef, ook als het gaat om dingen die wij hier eigenlijk vanzelfsprekend vinden zoals het opruimen van tas/kamer/tafel. Of even een extra keertje op zolder langs als ze zit te tekenen om een compliment te geven op haar tekenkunsten.

Aankomende vrijdag (1 maart) is het Nationale complimentendag. Een dag die in het leven is geroepen om eens wat liever voor elkaar te zijn. Geef vrijdag die collega, vriendin, partner of toevallige passant eens een complimentje. En kunnen we afspreken dat we na vrijdag iedereen in onze omgeving wat vaker een complimentje geven? Even laten weten dat we iemand waarderen om wie hij/zij is en wat hij/zij doet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.