Hoe laat moet een kind naar bed?

Laat ik voor op stellen dat iedereen doet waar zij zich goed bij voelt en iedere moeder weet zelf het beste wat haar kind nodig heeft.

Genoeg slaap is enorm belangrijk. Het is nodig om je lichaam te laten herstellen. Door het herstellen van je lichaam komen er weer nieuwe groeiprocessen op gang, dat is vooral voor kinderen heel erg belangrijk. Het is ook nodig om je hersenen rust te geven, zo kan deze kan herstellen en weer verder kunnen ontwikkelen.

Ik heb 2 slaapkoppen, als ze naar bed gaan slapen ze zo en slapen ze tot de volgende ochtend. In het weekend slapen ze tot een uur of 8. Daar zijn wij enorm blij mee, wij zijn beiden geen ochtend mensen 🙂 Ze hebben allebei best wel veel slaap nodig, denk ik. Ze slapen beiden toch wel ongeveer 11 a 12 uur per nacht.

’s Avonds na het badderen gaat Cas naar bed en Sanne volgt eigenlijk altijd een half uur later. Ik vraag mij soms af of dat niet gek is. Sanne is 5 jaar ouder en ze gaat maar een half uur later naar bed dan haar broertje. Ik ben op zoek gegaan naar richtlijnen en ik vond het volgende:

Peuters tussen 19.00-20.00u afhankelijk van hoe laat ze er uit moeten, reken op 12 uur slaap.

5 jaar 19.00u

6 jaar 19.15u

7jaar 19.30u

8 jaar 19.45u

9 jaar 20.00u

10 jaar 20.15u

11 jaar 20.30u

12 jaar 20.45u

13 jaar 21.00u

14 jaar 21.15u

Zoals je ziet komt er elk jaar een kwartiertje bij. Dit zijn natuurlijk alleen maar richtlijnen, maar het geeft wel een indicatie. Ik zie dat het hier eigenlijk volgens de richtlijnen gaat. Cas gaat vaak rond 19.15u naar en slaapt dan een uurtje of 12. Sanne gaat al een aantal jaar om 19.30u naar bed en dit is de laatste tijd zonder dat we het echt door hadden verschoven naar 19.45u. Inmiddels hebben we de afspraak dat ze tot 20.00u mag lezen.

In het weekend gaat Cas eigenlijk altijd rond dezelfde tijd naar bed, soms een kwartiertje later. Hij heeft zijn slaap gewoon hard nodig. Sanne gaat vaak een kwartiertje later en soms een half uurtje later, want ook zij heeft haar slaap hard nodig. Zij wordt er niet vrolijker van als ze te weinig slaap krijgt. Natuurlijk zijn er weleens uitzonderingen met een verjaardag of feestdagen. Tijdens de zomervakantie op de camping is het altijd later, maar daar leven we een heel ander leven waardoor we vaak pas laat avondeten. Maar dat moet kunnen natuurlijk.

Ik ben benieuwd wat er de komende maanden gaat gebeuren. Cas is alweer ruim een maand 3, maar hij slaapt ’s middags nog. Hij kan dan zo 1,5 tot 2 uurtjes wegsnurken en ’s avonds gaat hij zonder problemen weer. Ik ben benieuwd wanneer het slaapje er af gaat en of hij dan ’s avonds eerder naar bed wil. We zullen het gaan zien, voor nu geniet ik nog even lekker van die middagslaapjes 😉

Hoe laat gaan jouw kinderen naar bed?


2 gedachtes over “Hoe laat moet een kind naar bed?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.