Doeslief

Sire is gestart met een nieuwe campagne, #doeslief. Met deze campagne hopen ze te bereiken dat mensen wat aardiger tegen elkaar doen.

De vraag is of dat met deze campagne bereikt kan worden, maar het is zeker nodig. In 2018 waren er maar liefst 146.571 scheldtweets met het woord ‘kanker’ te vinden op twitter. Het lijkt wel of social media een vrijbrief is om op alles en iedereen te schelden en negatief te reageren. Als een bekende Nederlanders is plaatst op social media is het wachten op de negatieve reacties, er is altijd wel iemand die commentaar heeft op wat er geplaatst is. En dit is natuurlijk niet alleen maar bij BN’ers het geval. Het lijkt bijna een gewoonte te worden. En waarom? Jaloezie, afgunst, het beter weten, een andere mening hebben of het gewoon leuk vinden om altijd ergens negatief op te reageren? Ik weet het niet, maar ik denk dan: ‘waarom volg je iemand dan’? Natuurlijk kun je ergens een andere mening over hebben, maar bedenk dat wel hoe je iets brengt (geschreven woord komt altijd anders over) en of het nodig is om je mening te delen.

Maar het gaat natuurlijk niet alleen over social media, ook in het ‘echte’ leven kunnen we er wat van. (te) Fanatieke ouders op het sportveld die de scheidsrechter uitschelden voor rotte vis, maar ook de jeugdsporters zelf die scheidsrechters en trainers uitschelden en erger. Bumperkleven, Lelijke gebaren in het verkeer en soms zelfs slaande ruzies, het treiteren van OV-medewerkers en hulpdiensten. Maar ook het negeren van de caissière of agressie tegen winkelmedewerkers omdat er geen korting geregeld kan worden of omdat iets niet meer leverbaar is. Het komt allemaal voor en iedereen heeft dit wel eens meegemaakt of gezien.

Tijd om Nederland wat vriendelijker te maken, dat is het doel van deze campagne. Een goede campagne vind ik. Het is goed om weer even stil te staan bij mijn eigen gedrag. Want ik kan best een kort lontje hebben in het verkeer. Daar zullen andere weggebruikers misschien niet zo veel van merken, maar mijn kinderen horen het wel als ik zit te mopperen. Bij een wegversmalling zal ik vaak proberen om er als eerste doorheen te komen. Ik ga soms ook zo op in mijn kinderen of telefoon dat betalen bij de kassa een formaliteit is met maar heel weinig woorden. Terwijl het toch een kleine moeite is om netjes gedag en dank je wel te zeggen tegen de caissière.

Laten wij met zijn allen Nederland wat positiever, mooier en vriendelijker maken:

#DOESLIEF

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.