Ik wil van mijn hypotheek af

Bovenstaande opmerking is wat hoog gegrepen, je bent nu eenmaal niet zo maar van een hypotheek van €235.000,- af. Maar het is wel iets wat mij enorm bezig houdt. Vooral nu ik een eigen bedrijf heb.

Ik bouw namelijk geen pensioen op. Ik had de mogelijkheid om nog een aantal jaar door te gaan met het pensioenfonds vanuit mijn vaste baan. Het was echter zo dat ik dubbel zo veel ging betalen dan het bedrag dat van mijn brutosalaris werd ingehouden, maar aan het eind van de streep kreeg ik net zo veel pensioen. Ik heb er daarom voor gekozen om dit niet te doen.

Daarnaast is mijn aanvraag voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgekeurd vanwege mijn aandoening. Ik vorm een te hoog risico voor de verzekeraars.

Ik zou er voor kunnen kiezen om te gaan sparen voor mijn pensioen en voor als ik onverhoopt niet kan werken, maar ik kies voor wat anders. Ik kies er voor om mijn hypotheek af te gaan lossen en zo onze maandlasten naar beneden te brengen. In plaats van zorgen voor een grote zak geld om van te leven, wil ik er voor gaan zorgen dat wij minder geld nodig hebben te leven.

Onze hypotheek sloten wij af in 2005, in die tijd waren aflossingsvrije hypotheken nog de normaalste zaak van de wereld. Wij startten met 2 hypotheekvormen toen wij ons huis kochten. 54% van het bedrag bestaat uit een spaarhypotheek, dit bedrag is na 30 jaar bij elkaar en dan zijn we van dat deel af. Helaas is 46% van onze hypotheek aflossingsvrij. Dat betekent dat wij alleen maar rente betalen en geen cent aflossing op die hypotheek. Deze hypotheken zijn lange tijd heel populair geweest, vanwege de lage maandlasten. Het werd in die tijd ook aangeraden. Misschien zijn wij wel enorm naïef geweest en hebben wij ons, in al het enthousiasme van het kopen van je eerste huis, niet goed gerealiseerd dat er aan het eind van de rit (30 jaar) nog een schuld overblijft van €95.000,-. En een schuld moet je afbetalen. Maar hebben wij zin om zo’n hoge schuld af te gaan betalen als we de 55 zijn gepasseerd? Als ik geld leen van iemand, dan wacht ik ook geen 30 jaar met het terugbetalen daarvan. Al leen ik niet zo vaak €95.000,- van iemand 🙂

Naast onze eerste hypotheek sloten wij na een aantal jaar een 2e hypotheek af vanwege een aantal noodzakelijke verbouwingen. Dit is ook een spaarhypotheek, dus daar maak ik mij niet zo druk om. Waar ik mij wel druk om maak is om het totale hypotheekbedrag. Ons huis is minder waard dat het hele bedrag. Mochten wij het willen verkopen dan blijven wij met een flinke restschuld zitten van zo’n €25.000/€35.000.

Dit is een extra reden om onze aflossingsvrije hypotheek af te gaan lossen, om bij eventuele verkoop geen restschuld over te houden. De grootste reden zijn de maandlasten. Hoe meer wij de hypotheek aflossen, hoe lager de maandlasten worden. Het geeft een fijn gevoel als ik er aan denk dat wij wanneer wij met pensioen gaan heel weinig maandlasten hebben, zodat wij kunnen genieten. Althans, dat is het doel. De afgelopen 2 jaar losten wij €3000,- af, dat zet nog weinig zoden aan de dijk. Maar het begin is er. Met hernieuwde energie probeer ik te besparen, zodat er meer overblijft om te sparen voor onze buffer en het aflossen van onze hypotheek.

Het doel is om in eerste instantie te zorgen dat wij een fijne buffer hebben voor onverwachte zaken en waar wij het een aantal maanden mee kunnen volhouden mocht ik zonder werk zitten of ziek zijn. Daarnaast sparen wij voor de hypotheekaflossing. Als onze buffer groot genoeg is, gaan wij vol sparen voor de hypotheekaflossing en proberen wij ondertussen de buffer ook langzaam nog wat te laten groeien.

Om dit te realiseren probeer ik bewuster boodschappen te doen aan de hand van een budget, proberen wij minder onnodige dingen te kopen (ik kom nog maar weinig bij de action 😉 ) en proberen wij tevreden te zijn met wat we hebben in plaats van: meer, meer, meer.

Los jij je hypotheek af?

Een gedachte over “Ik wil van mijn hypotheek af

  1. Pingback: Photo Friday week 9 & 10 – Suze zoekt balans

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.