Hypotheek aflossen verstandig?

Een schuld moet je terug betalen, dat is nu eenmaal zo met een schuld. Als ik geld leen bij iemand, wil ik dat zo snel mogelijk terug betalen en veel mensen willen dat. Over een hypotheek wordt vaak anders gedacht. Dat is iets voor in de verre toekomst, dat komt nog wel. Ondertussen betaal je wel heel veel rente over dat enorme bedrag. In plaats van de banken te spekken met jouw rente, waar ze niks voor hoeven te doen, kun je er ook voor kiezen om je schuld te gaan af betalen zodat het rente bedrag zakt.

Maar is dat wel verstandig?

Waarom nu af betalen, terwijl je dat pas over 20 jaar gedaan hoeft te hebben? Omdat je nu nog niet weet wat je over 20 jaar wil. Misschien wil je wel minder gaan werken, misschien sta je er over 20 jaar financieel wel veel minder goed voor. We kunnen niet in de toekomst kijken, maar we kunnen er wel over nadenken.

Gezien de huidige rentestanden op de spaarrekeningen, is dit misschien wel de meest uitgelezen kans om te beginnen met aflossen. Ik heb zelf even zitten rekenen wat het verschil is tussen ons geld sparen of ons geld steken in de aflossing van mijn hypotheek.

Als wij €1000,- sparen op onze spaarrekening, dan krijg wij maar liefst 0,03% rente. Op jaarbasis krijgen wij €0,30 cent gestort, dat is toch mooi verdiend!

Maar dan onze hypotheek. Als ik €1000,- aflos op onze aflossingsvrije hypotheek dan zakken onze maandlasten met ongeveer €2,80. We betalen dan €33,60 per jaar minder aan rente. Dit geld hoeven we de rest van de looptijd niet meer te betalen.

Op dit moment levert aflossen op onze hypotheek dus meer op dan sparen. Het is wel zo dat je niet meer bij die €1000,- kan zodra je die naar de bank hebt over gemaakt. Het zou erg vervelend zijn als je net een paar duizend euro hebt afgelost en vervolgens de wasmachine en vaatwasser kapot gaat en de auto vervangen moet worden, omdat hij wordt afgekeurd.
Daarom is het verstandig om eerst een goede buffer te hebben voor je aan aflossen gaat beginnen. Zo kun je onverwachte financiële tegenslagen opvangen.


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.