Wanneer ben je geschikt als ZZP’er in de gehandicaptenzorg?

Ik heb lang met het idee in mijn hoofd rond gelopen voor ik daadwerkelijk de stap heb genomen om als ZZP’er in de gehandicaptenzorg aan de slag te gaan. Ik heb lang nagedacht of ik daar wel geschikt voor zou zijn of het de juiste keus zou zijn en of ik weer genoeg plezier en voldoening uit mijn werk zou halen.

Inmiddels ben ik al een tijdje als zzp’er aan de slag en ik ben er van overtuigd dat ik er zeker geschikt voor ben. Maar waar moet je in mijn ogen dan aan voldoen wil je als zzp’er in de gehandicaptenzorg kunnen werken?

ERVARING – Ik vind dat dat een van de belangrijkste dingen. Je werkt met mensen die afhankelijk zijn van jou, dan is het heel belangrijk dat je weet wat je doet. Dat je cliënten in kan schatten, dat je kunt handelen als er iets is met de cliënt en dat je weet hoe je om moet gaan met cliënten. Geen enkele cliënt is hetzelfde, maar door ervaring weet je wel heel goed hoe je kunt reageren. Klanten willen ook graag dat je ervaring hebt. Als je met nog een collega aan het werkt bent, wil deze niet de hele tijd moeten zeggen wat je moet doen en hoe je dat moet doen. Als zzp’er moet je, naar mijn mening, na 2 zinnen uitleg een cliënt uit bed kunnen halen, douchen en in de rolstoel kunnen zetten op de juiste manier. Het is de bedoeling dat je een volledige dienst kunt draaien en niet een blok aan het been bent van de vaste medewerker. Kom je op een woning waar je alleen staat, dan moet vanaf een papieren overdracht kunnen opmaken wat er van je verwacht wordt. Dan kan in mijn ogen het beste als je ervaring hebt.

DOE HET NIET VOOR HET GELD! – Werken in de zorg doe je niet voor het geld, dat doe je uit passie omdat je graag voor anderen zorgt. Je wilt graag iets voor een ander betekenen, omdat het je voldoening geeft. Ja, je kunt flink wat binnenhalen als je 50/60 uur per week werkt. Maar komt het altijd ten goede van de client? Daar gaat het uiteindelijk om, de client die volledig afhankelijk is van jou begeleiding of zorg. Ben je nog scherp als je 12-16 uur werkt per dag? De clienten verdienen het dat er iemand komt werken die echt voor ze wil zorgen en niet iemand die zijn zakken komt vullen en aan het begin van zijn dienst denkt: ‘Zo, even deze uurtjes door zien te komen en dan heb ik weer €250,- verdiend’.

WEET WAT JE KAN – Je moet van jezelf weten met welke doelgroepen je wel of niet kan werken. Of niet wil werken, dat kan natuurlijk ook. Als je graag in de zorg werkt, wil je graag dat de cliënten en medewerkers iets aan je hebben. Ik wil bijvoorbeeld niet op woningen werken waar veel fysieke agressie is. Zowel de cliënten als de medewerkers hebben daar niks aan mij, ik zorg dan ook dat ik niet op die woningen terecht kom. Ik ben 3x op een woning terecht gekomen die mij niet lag, ik heb dat ook eerlijk aangegeven. Ik heb die diensten mijn uiterste best gedaan, maar ik ga daar niet meer naar terug. Ik kan hen niet optimaal helpen. Vanaf de kant van de klant is het ook heel vervelend als er iemand komt waar ze niet zo veel aan hebben. Als er bijvoorbeeld op een woning met 8 cliënten in een rolstoel, die met alles afhankelijk zijn van een ander, iemand komt die nog nooit iemand heeft gewassen en aangekleed. Zij willen iemand die die dienst kan draaien en niet iemand die ze nog moeten gaan inwerken.

WEES ZEKER OVER JE EIGEN KUNNEN – Wees zelfverzekerd over je eigen kunnen, weet van jezelf dat je het kan. Het vaste personeel houdt je in de gaten, als ze zien dat je onzeker bent onthouden ze dat. Ze willen zelfverzekerde mensen over de vloer hebben, mensen die weten wat ze kunnen. Ze vertrouwden hun cliënten aan hun toe, ze willen zeker weten dat je dat aan kan. Straal dat uit, maar wordt niet arrogant.

DURF TE VRAGEN – Weet je iets niet zeker? Vraag het dan. Vraag niet te veel, dan lijk je onzeker.

ZELFSTANDIG KUNNEN WERKEN, MAAR OOK SAMEN WERKEN – Als je alleen op een groep staat, moet je goed zelfstandig kunnen werken. Maar je zult ook goed moet kunnen samen werken met anderen. Als je met 2 mensen op 1 groep staat moet er samengewerkt worden. Het is altijd afwachten wie je collega is, maar ten allen tijden zul je moeten samenwerken. Ook als diegene je niet zo ligt.

SIGNALEER & RAPPORTEER – Zie je een schaafplekje, een smetplekje of misschien wel een beginnend decubitusplekje? Geef het aan bij de vaste collega of rapporteer het. Misschien heeft het vaste personeel het nog niet gezien, het wordt dan zeer op prijs gesteld dat je het meld. Ben je met een vaste collega aan het werk, vraag gelijk of dit al bekend was en hoe het plekje verzorgd moet worden.

FLEXIBEL – Je zult absoluut flexibel moeten zijn, overal waar je komt wordt anders gewerkt. Er wordt van je verwacht dat je werkt zoals zij dat doen, je zult je dus steeds aan moeten passen aan je werkplek.

WEES SOCIAAL – Alles valt of staat met hoe jij je presenteert. Je kan nog zo goed zijn in de zorg die je bied, als je verder geen woord zegt tegen de cliënten of vaste medewerkers is de kans klein dat ze je vaker willen hebben. Vaak willen klanten het gevoel hebben dat je zo in het team zou passen, ze willen iemand die goed is met de cliënten maar waar ze het zelf ook goed mee kunnen vinden. De vaste medewerker zijn degene die je op de groene lijst (ZZP’ers die ze heel graag vaker zouden willen) of op de zwarte lijst (ZZP’ers die ze absoluut niet meer terug willen zien) kunnen zetten. Alles wat daar tussen valt, staat niet op een lijst en dan is het maar afwachten of je nog eens daar komt. Ze kijken namelijk eerst of er iemand van het groene lijstje kan. Dus zorg dat je je werk goed doet en zorg dat je contact maakt.

GEEN MENING – Geef niet, ongevraagd, je mening over de gang van zaken. Je komt misschien maar 1x en je doet daarbij het werk dat van je verwacht wordt. Je wordt betaald om je werk te doen zoals de klant dat wil. Natuurlijk kun je eens een keer een tip geven, maar zorg er altijd voor dat je niemand voor het hoofd stoot. Uiteindelijk is het de klant die zorgt of je wel of niet terug mag komen.

ZORG VOOROP – Zet de zorg voor de cliënten altijd voorop, dat is het allerbelangrijkste. Dat is de grootste pijler voor de klant. Zij moeten het gevoel hebben dat ze de cliënten, waar zij heel dicht bij staan, met een gerust hart aan jouw zorg kunnen toevertrouwen. Bedenk je altijd hoe jij zou willen dat jouw broer/zus/neef/nicht/oom/tante enz. enz verzorgt en begeleid wordt als zij binnen een instelling zouden wonen en afhankelijk zouden zijn van anderen.

VRAAG FEEDBACK – Als ik met een vaste collega werk, vraag ik altijd of ze tevreden zijn. Ik vraag altijd wat ze van mijn functioneren vonden. Zo hebben zij de kans om mij feedback te geven en heb ik de kans daar wat van de leren.

Dit zijn de kenmerken waarvan ik denk dat het mij geschikt maakt om als ZZP’er in de zorg te werken. Dit wil overigens niet zeggen dat alle ZZP’ers in de zorg over deze kenmerken moet beschikken, iedereen heeft zijn kwaliteiten. Maar ik hoop wel met heel mijn hart dat alle ZZP’ers in de zorg met dit werk met de goede intenties doen.

Geef een reactie