Opruimtip met kinderen

Hier in huis is het altijd binnen de kortste keren een bende. En hoe langer we wachten met het goed en grondig opruimen, hoe groter de bende wordt. Speelgoed van Cas dat overal ligt, sokken/schoenen/jassen die hij uittrekt en overal neergooit. Allerhande papieren van Sanne van school, van tekeningen tot tafeltoetsen tot volle schriften. Post die binnenkomt die ik neerleg, omdat we daar nog iets mee moeten. En dan zijn er nog genoeg rommeltjes die overal belanden en niet opgeruimd worden.

Ik ben van nature geen enorme opruimer. Tot dat ik het zat ben en op zondagmiddag een paar uur ga opruimen. Dat is niet echt een ideale situatie.

Ik heb daarom iets bedacht wat ons helpt om het huis netjes te houden en de kinderen er bij te betrekken, ‘de 5 minuten’.

’s Avonds na het eten, als we de tafel hebben leeggeruimd, gaan we aan de slag. We zetten een leuk muziekje aan, de timer op mijn telefoon of Sanne haar tablet gaat op 5 minuten en we beginnen met opruimen. Eerst ruimt iedereen zijn eigen spulletjes op. Ik stuur Cas aan door hem te vertellen wat hij op kan ruimen, op zijn manier ruimt dan toch ook wat dingetjes op. Sanne haar speelgoed bewaart ze op haar kamer, tijdens de ‘5 minuten’ zoekt ze al haar spulletjes bij elkaar die beneden zijn beland. Ze verzamelt ze op de trap en al de 5 minuten bijna om zijn, gaat ze met alle spulletjes naar boven om ze daar op te ruimen. Ondertussen ruim ik allerlei andere dingen op en als we klaar zijn met onze eigen spulletjes dan gaan we verder met spulletjes van een ander. Als manlief ook thuis is stofzuigt hij meestal de benedenverdieping.

Zo hebben we binnen 5 minuten de hele benedenverdieping weet netjes en hebben de kinderen daar bij geholpen. Sanne sputterde in het begin wat tegen, maar weet nu dat de 5 minuten zo om zijn en dat dan al haar spulletjes dan weer fijn opgeruimd zijn.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.