Schoolvakantiestress

Basisschoolkinderen hebben in Nederland 12 weken per jaar vakantie, terwijl ouders vaak maar 4-6 weken vakantie hebben. Dan zit er toch maar mooi een gat van 6-8 weken waarin de kinderen thuis zijn en de ouders moeten werken.

Ook hier is dat het geval en dat is toch altijd een dingetje. De afgelopen jaren gingen beide kinderen naar een gastouder en als ik in de vakanties moest werken gingen ze daar naar toe. Maar ook een gastouder heeft recht op vakantie, wat dan? Vaak zorgde dit voor dikke stress. Hoe gaan we dat oplossen? Kan 1 van ons vrij nemen of kan er een oma oppassen? Het was gelukkig altijd wel op te lossen.

Nu gaat Cas naar de dagopvang en Sanne naar de bso. De dagopvang is gewoon voor alle weken in het jaar, behalve tussen kerst en oud & nieuw. De bso is inclusief de vakanties, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. In eerste instantie hebben we daar wel voor gekozen, omdat het niet haalbaar is om 12 weken per jaar niet te werken. Het is als zzp’er een behoorlijk gat als er 12 weken jaar niks verdiend wordt. Maar het knaagde wel een beetje dat ik mijn kinderen 3 dagen per week in de vakantie weg moest brengen naar de opvang om 7.30u. En ze doen echt wel leuke dingen tijdens de vakanties, maar het voelde toch niet goed. Elke keer heel vroeg uit bed, terwijl het vakantie is.

Toen ook nog bleek dat Sanne deze zomervakantie maar 1,5 week gebruik zou gaan maken van de vakantieopvang en er logeerverzoekjes kwamen in de vakanties, zijn we nog eens gaan kijken naar de schoolvakanties.

Het zou enorm veel geld schelen als de vakantieopvang er af zou gaan en mijn schuldgevoel zou ook flink dalen. We keken naar de mogelijkheden en kwamen uiteindelijk tot de conclusie om 1 dag vakantieopvang af te nemen. Daarnaast is er nog een vakantiekaart waar we 4 dagen extra kunnen afnemen, die wij gaan gebruiken in de vakanties. Dat betekent wel dat we voor de andere dagen of een oplossing moeten zoeken of dat ik niet werk. Waarschijnlijk het laatste en mochten ze toevallig bij oma gaan logeren, dan kan ik er altijd voor kiezen om toch te werken. De druk is er daardoor vanaf. Ik moet niet werken in de vakanties, ik werk alleen als dat kan. Dat is niet alleen voor de kinderen goed, maar ook voor mijzelf. Ik merk dat ik, sinds ik zzp’er ben, mijzelf minder vakantie gun. Ik had voor de zomervakantie maar 2 weken bedacht voor mijzelf, want in de zomer kan ik heel veel werken was mijn gedachte.

Het is dus eigenlijk een win-win situatie voor ons allemaal. Minder werken, minder stress om alles te regelen, meer tijd voor de kinderen, meer leuke dingen samen. Volgend jaar, als Cas ook naar school gaat, zal blijken of dit voor ons goed werkt. Ik vermoed van wel 🙂

Waarom Sanne maar 1,5 week naar de opvang zou gaan tijdens deze zomervakantie is iets waar ik binnenkort op terug kom met een blog.

Hoe heb jij dat geregeld met de kinderen en de opvang tijdens de vakanties?

Geef een reactie