Netflix kijktip

Ik zou het liefste van de daken willen schreeuwen dat ik een kijktip heb voor iedereen die maar wil luisteren. Ik keek namelijk de miniserie ‘When they see us’ op Netflix.

Deze miniserie van 4 afleveringen is gebaseerd op een waargebeurd verhaal uit 1989. Een jonge vrouw werd verkracht en voor dood achtergelaten in Central Park New York. Op datzelfde moment is er een grote groep jongeren in het park. Kevin, Antron, Raymond, Korey en Yusef zijn 14-16 jaar en worden opgepakt. De serie laat zien dat deze jonge jongens op bizarre wijze deze brute misdaad in hun schoenen geschoven krijgen. Korey is 16 op het moment van het misdrijf en komt daardoor in een zwaarbeveiligde gevangenis terecht, waar hij een groot gedeelte van zijn straf in de isoleercel uitzit. De andere jongens komen eerst in een jeugdgevangenis terecht. Vanaf dat moment staan ze bekend als de ‘Central Park Five’. Racisme was in die tijd nog aan de orde van de dag en dat is ook duidelijk te zien in de serie, het idee dat deze jonge jongens onschuldig zijn lijkt geen mogelijk scenario. En doordat de jongens zo jong zijn is een valse bekentenis niet moeilijk uit te lokken.

Uiteindelijk zitten ze 6-14 jaar vast voor er eindelijk gezien wordt dat deze jongens onschuldig waren. Een bizar verhaal, waarbij een groot deel van 5 onschuldige levens afgepakt wordt. In de serie zie je ook wat het met familieleden doet.

Ik kon eigenlijk niet stoppen met kijken, ik heb met verbazing, met open mond en met tranen in mijn ogen zitten kijken.

De acteerprestaties van alle acteurs zijn geweldig, ze weten de emoties zo enorm goed over te brengen. Maar er is 1 acteur die ik echt fantastisch vond. Jharrel Jerome speelt in de serie zowel de jeugdige als volwassen Korey en is echt fantastisch!

Na het zien van deze serie is het interview wat Oprah Winfrey heeft gemaakt ook een aanrader. ‘When they see us now’ is ook te zien op Netflix. Oprah interviewt eerst de regisseuse en een deel van de cast. Daarna komen de mannen waar de serie over gaat aan het woord. Deze mannen zijn nauw betrokken bij het maken van de serie. Je ziet goed wat het met hen heeft gedaan en hoe ze nu in het leven staan.

Wat heb ik enorm veel respect voor de 5 mannen en ook voor de acteurs. Want ze hebben met z’n allen iets ongelofelijks neergezet.

De serie is genomineerd voor maar liefst 16 Emmy awards! Dat zegt als genoeg. Heb je deze serie nog niet gezien, ga hem dan zeker kijken. Heb je geen netflix, zoek iemand in je omgeving die het wel heeft en kijk deze heftige, mooie en bizarre serie.

Een gedachte over “Netflix kijktip

  1. Pingback: Kijktip: Deal met de dood - Suze zoekt balans

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.