Oordeel niet

Don’t judge the inside when you only see the outside….

Afgelopen weekend was de Canal Parade in Amsterdam, de afsluitende botenparade van Pride Amsterdam. Een festival waar gevierd wordt dat je mag zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Waar vroeger de nadruk meer lag op het houden van wie je wilt, krijg ik de indruk dat mogen zijn wie je bent steeds meer naar voren komt. Ik vind dit een mooie boodschap. Wees wie je bent en laat je niet leiden door anderen.

Verbod

Afgelopen week ging het zogenoemde ‘boerkaverbod’ in. Officieel is het een wet gedeeltelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding. Dit gaat niet alleen over het dragen van een nikab of boerka, maar ook over een helm of bivakmuts.

Ik ga verder niet in op het verbod, omdat ik het een erg lastige kwestie vind. Ik ben niet voor of tegen, ik kan mij in beiden vinden.

Oordelen

Maar wat mij opviel was een post op instagram. Victoria Koblenko postte een foto in een hysterisch jurkje klaar voor de Canal Parade, het jurkje stond haar overigens echt beeldig. Bij de foto schreef ze dat de foto was gemaakt door een dame in boerka en dat ze hoopte dat ook deze dame zichzelf kon zijn, zonder veroordeeld te worden op haar kleding. Er volgden een hoop reacties, waaronder veel reacties dat een vrouw in boerka nooit zichzelf kan zijn omdat haar iets opgelegd wordt vanuit het geloof.

Ik vond de reacties best schokkend, want is dat niet iets van veel geloven? Streng gereformeerde vrouwen mogen geen broek dragen en alleen rokken van zekere lengte. Er zijn kerken waar een hoed verplicht is voor de dames. Joodse mannen dragen keppeltjes. Er zijn verscheidene geloven waar een vrouw een hoofddoek draagt. Zo maar een paar voorbeelden. En toch vallen we massaal over de boerka.

Ja, er zullen zeker vrouwen zijn die een hoofddoek, boerka of rok dragen uit verplichting. Vrouwen die daardoor niet zichzelf kunnen zijn en Dat vind ik erg, omdat elke vrouw zichzelf moet kunnen zijn.

Maar we lijken te vergeten dat er ook veel vrouwen zijn die zich kleden naar de voorschriften vanuit een geloof en zich daar heel prettig bij voelen. En waarom zouden wij dat veroordelen? Was dat niet waar het afgelopen weekend in Amsterdam allemaal om ging? Laten we tolerant zijn naar elkaar en laten we zijn wie we zijn. Of dat nu is in een hysterische tutu, met een hoofddoek, met kleding die eigenlijk bij elkaar vloekt, met een boerka, vol met tattoos, in tweedehandskleding, totaal over de top of juist heel ingetogen. Wees wie je bent en veroordeel elkaar niet, dat is de boodschap.

Je kunt iemand niet beoordelen als je alleen de buitenkant kunt zien. Misschien is die man vol met tattoos wel een enorme schat, de ingetogen gekleedde vrouw ontzettend geestig en heb je aan die vrouw met de hoofddoek wel een enorm fijne gesprekspartner omdat jullie geïnteresseerd zijn in dezelfde onderwerpen.

Mooi voorbeeld

Afgelopen weekend was ik bij mijn schoonoma, afgelopen week werd ze 90 jaar. Ze is streng gelovig, heeft geen tv en heeft haar leven voornamelijk op ons eiland gesleten. Ik vraag mij af of ze weleens mensen van een ander geloof of origine heeft ontmoet. Ze woont nog steeds ‘op zichzelf’, maar heeft veel hulp nodig. Normaliter zijn dit vaste mensen, maar in de vakantieperiode is dat wat lastig. Ze vertelde dat ze ’s ochtends had gehoord dat er ’s avonds iemand anders zou komen, een buitenlandse. Ze vertelde blij te zijn dat ze het van te voren wist. Het bleek een hele fijne hulp te zijn. Ze verbaasde zich over de hoofddoek en dat de hulp maling had aan het gebruikelijke thuishulptenue en gewoon haar eigen kleding droeg. Maar ze vertelde ook dat de hulp uitgebreid de tijd nam voor een praatje en de foto’s van de achterkleinkinderen. “Nou, er zijn er niet veel hoor die zo de tijd nemen.”

Don’t judge before you have seen the inside…

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.