De voor en nadelen van zzp

Als je er over na denk om aan de slag te gaan als zzp’er dan is deze blog misschien wel wat voor jou. Ik laat vandaag de voor en nadelen zien, zoals ik ze ervaar.

Laat ik beginnen met de voordelen:

 • Ik bepaal zelf voor wie ik werkt en of ik na een opdracht vaker voor de desbetreffende klant wil werken.
 • Ik bepaalt zelf wanneer ik werkt.
 • Ik bent alleen met (zog) werk bezig tijdens een dienst en niet met alle randzaken.
 • Ik kan ‘nee’ zeggen op een opdracht.
 • Ik heb geen vast team of vaste collega’s waar ik mij aan irriteer, waar wederzijds begrip mist of waar ik het niet zo goed mee kan vinden.
 • Ik hoef niet verplicht terug te komen op vrije dagen vanwege allerlei overleggen en cursussen.
 • Ik trek na een dienst de deur achter mij dicht en mijn werk is klaar, ook in mijn hoofd.
 • Ik leer heel veel nieuwe dingen.
 • Ik doe nieuwe ervaringen op.
 • Ik heb heel diverse opdrachten.

En dan de nadelen, want die zijn er uiteraard ook:

 • Onzekerheid, is er voldoende werk, is de klant tevreden, werk ik teveel.
 • Ik werd afgewezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, ik heb deze dus niet.
 • Ik bouw niet automatisch mijn pensioen op.
 • Op een thuiswerkdag ben ik enorm snel afgeleid.
 • Ik heb geen vaste collega’s.
 • Ik heb niemand om op terug te vallen.
 • Ik heb niemand om mee te sparren of advies te vragen op het moment dat ik in een dienst ergens tegenaan loop.
 • Ik heb geen vast inkomen, geen inkomen als ik vrij neem of geen werk heb.
 • Geen vakantiegeld.
 • Er is veel concurrentie .
 • Ik heb meer administratie, ik moet alles bij houden.
 • Ik ben zelf verantwoordelijk voor het vinden van klanten.
 • Ik heb veel meer reistijd.
 • Ik kan moeilijk ‘nee’ zeggen, want werk = werkt en ik wil klanten tevreden houden.
 • Ik moet bijna altijd wachten op mijn geld. Op tijd betalen is niet iets wat vanzelfsprekend is, 90% van mijn klanten wacht op de eerste aanmaning.
 • Ik krijg heel veel informatie die ik moet verwerken of deleten. Ik ben de afgelopen maanden aan het werk geweest bij 150 verschillende cliënten, over elke cliënt krijg ik informatie. Over de 1 meer dan de ander, maar ik moet wel iets met die informatie. Een deel moet er opgeslagen worden op mijn interne harde schijf voor als ik nog eens met die cliënt kom te werken en een deel kan ik deleten. En ik krijg informatie over alle algemene zaken binnen een woning. Veel dingen probeer ik echt te onthouden, voor als ik nog eens kom. Het is dan fijn als medewerkers niet alles opnieuw hoeven te vertellen.
 • Het is pittig, heel pittig. Op elke nieuwe plek is het alsof het een eerste werkdag bij een nieuwe baas is. Ik wil het zo goed mogelijk doen, ik probeer als een spons alle informatie op te zuigen om later te beslissen wat ik moet onthouden en wat niet, ik wil een goede indruk achterlaten. Dat maakt zo’n eerste keer enorm pittig.
 • Ik ben heel veel met mijn telefoon bezig, er komen dagelijks open diensten en mails binnen die allemaal beantwoord moeten worden.

Zoals je ziet is het lijstje nadelen groter dan het lijstje met voordelen. Het is nu 7 maanden geleden dat ik uit loondienst ging en als zzp’er aan de slag ging. Ik kan nog steeds met een grote lach op mijn gezicht zeggen dat dit de beste beslissing is die ik had kunnen maken op werkgebied. Dit is wat ik moet doen, hier ben ik goed in. Alle nadelen wegen bij lange na niet op tegen alle voordelen.

2 gedachtes over “De voor en nadelen van zzp

 1. Dank voor je blog! Ik start bijna (begin september) en ik vind het ontzettend spannend. Ik zou liefst een kijkje in de toekomst nemen om te zien hoe het uitdraait, zodat ik me wat rustiger kan voelen (of een andere keuze kan maken). Maar dat kijkje in de toekomst bestaat niet, dus is en blijft het een sprong in het diepe. Ik hoop dat ik ooit lachend terugkijk op de periode dat ik elke maand stresste over het betalen van de huur voor mijn mini-kantoor :).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.