Wat te doen bij luizen?

Vroeg of laat kun je er mee te maken krijgen, hoofdluis. Vooral met schoolgaande kinderen is de kans groter dat deze beestjes je geduld op de proef gaan stellen.

Taboe

Op veel schoolpleinen is het onderwerp hoofdluis toch nog wel taboe. Terwijl we inmiddels weten dat het niet komt door een slechte hygiëne, zoals vroeger werd gedacht. Hier in huis is het geen taboe, want we hebben binnen 1 jaar tijd voor de 3e luizen in huis. En dat is enorm balen, maar niet iets om je voor te schamen.

Je krijgt luizen altijd van iemand anders. Luizen springen niet, ze lopen van het ene haar over op het andere haar. Daarom hebben vooral schoolkinderen er last van, tijdens het spelen komen ze dicht bij elkaar met de hoofden. Maar ook op de middelbare school komt, vooral sinds de komst van de selfie, hoofdluis voor. Luizen lopen ook over van jas naar jas, als ze tegen elkaar hangen.

Ontdekken

Veel mensen denken dat vooral jeuk het signaal is voor luizen, maar jeuk komt vaak pas 1 a 2 weken na de besmetting.

We hebben ze hier 3x op dezelfde manier ontdekt, het leek alsof er schilfers in het haar zaten. Bij nader onderzoek bleken het geen schilfers te zijn, maar neten (eitjes). Vooral bij donker haar is dit makkelijk te zien, bij blond haar wat lastiger. Neten zijn egaal zandkleurig tot zwart van kleur. Luizen hebben vaak een grijze kleur. Een grote luis is zo’n 3 mm groot en kun je zien lopen over de hoofdhuid. Luizen die net uit een eitje zijn gekomen zijn zo klein dat je ze niet altijd ziet. Een luis leeft ongeveer een maand en kan in die maand meer dan 2000 eitjes leggen. Belangrijk dus om er zo snel mogelijk vanaf te komen.

Bron

Hoe kom je er af?

Van luizen af komen gaat een stuk lastiger dan er aan komen. Na 3 keer luizen hier in huis kan ik eigenlijk maar 1 antwoord geven: Kammen, kammen, kammen en nog eens kammen.

Er bestaan allerlei verschillende shampoos en lotions die allemaal zeggen dat je na 1 behandeling van je luizen af bent, voor de zekerheid moet de behandeling een week later nog een keer herhaald worden. Het zou de luizen en eitjes dood maken. Ik heb verschillende middeltjes gebruikt en ik kan zeggen dat geen enkel middel 100% heeft gewerkt. Vooral de neten zijn een probleem, deze zitten vastgeplakt aan de haren en komen moeilijk los. Als ze blijven zitten en ze komen uit, heb je zo weer nieuwe luizen die weer opnieuw eitjes gaan leggen. De enige manier om de luizen en neten uit het haar te krijgen is het kammen met een speciale luizenkam. Dat kammen kan best vervelend zijn, maar is echt nodig. Doe dit kammen boven een witte ondergrond, zodat je goed kunt zien of er luizen uit het haar komen. Dit kammen blijf je elke dag herhalen tot je er van af bent, blijf voor de zekerheid nog wat langer doorkammen als je denkt er van af te zijn. Ik kwam vaak 2x per dag, zowel in de ochtend als in de avond.

Hoe verwijder je de neten?

De neten zijn het lastigst te verwijderen. Een neet zit rondom een haar geplakt. Verse neten zitten vaak dicht bij de hoofdhuid, oudere neten zitten vaak wat verder van de hoofdhuid af. De neten zijn zo klein en plakken zo vast dat je ze er alleen met een kam niet uit krijgt. Het beste helpt nog om de neten er tussen je nagels van de haar af te schuiven. Het is even een rotwerkje, maar dan zijn ze er wel uit. Ik ben er wel achter gekomen dat er een middeltje is dat er voor zorgt dat de neten wat loslaten en ze er wat makkelijker uit te kammen zijn, azijn. Ik heb een spuitbus met azijn en water, half om half ongeveer. Het moet wel verdund worden met water, anders is het te zuur. Daar spuit ik het haar mee in voor ik ga kammen. Door het zuur lijken de neten wat makkelijker los te komen.

Kun je luizen voorkomen?

Luizen helemaal voorkomen is bijna niet mogelijk, omdat ze best hardnekkig zijn. Maar met een aantal tips kun je de kans wel wat verkleinen.

-Er is speciale spray te koop bij de drogist ter voorkoming van luizen.

-Luizen schijnen haarspray niet fijn te vinden, net als gel. Elke dag wat haarspray op het haar van je kind zou kunnen helpen. Jongens hebben vaak al wat gel in hun haar.

-Lange haren op een staart op in een vlecht.

-Als de jassen dicht tegen elkaar hangen op school, dan voorkomt een luizencape dat ze van de ene jas naar de andere lopen. Op veel (peuter/kleuter)scholen is dit verplicht.

-Verkleedkleding/hoedjes/sjaaltjes op school regelmatig op 60 graden wassen.

De 2 belangrijkste tips:

-Regelmatig controleren, het liefst elke week. Op scholen zijn er wel luizencontroles, maar dit is niet voldoende. Op onze school wordt er in de week na een schoolvakantie gecontroleerd, maar controleer je kind echt vaker dan dat.

-Heb je neten en zelfs al luizen ontdekt bij je kind, meld dit dan op school en de opvang. Dit om verdere verspreiding te beperken. De school of opvang kan de ouders inlichten en vragen of ouders hun kind extra willen controleren.

Heb jij nog tips? Ik hoor ze graag!

2 gedachtes over “Wat te doen bij luizen?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.