Kijktip: Deal met de dood

Een kleine 2 maanden terug deelde ik een Netflix kijktip. Ik schreef dat de miniserie ‘When they see us’ veel indruk op mij had gemaakt. Inmiddels heeft de serie met acteur Jharrel Jerome een Emmy gewonnen in de categorie mannelijke hoofdrol in een miniserie of televisiefilm. Helemaal terecht als je het mij vraagt!

Bron

Maar daar gaat deze blog niet over. Na het kijken van deze miniserie moest ik vaak denken aan een documentaire die ik heb gezien. Een documentaire die ook indruk op mij heeft gemaakt.

De documentaire is van Jessica Vilerius en heet: Deal met de dood. De documentaire is een voortvloeisel uit een eerdere documentaire reeks van Jessica over de doodstraf. Voor die documentaire interviewde ze Clinton Young. Clinton zit al sinds 2003 in de dodencel, wachtend op het moment dat de doodstraf ten uitvoer wordt gebracht. Maar in plaats van af te wachten is Clinton strijdbaar. Clinton zegt onschuldig te zijn en vraagt Jessica zich in zijn zaak te verdiepen. Dat levert een nieuwe documentaire op: Deal met de dood.

In de documentaire zien we interviews met betrokkenen waaronder Clinton zelf, beelden van ondervragingen en de zoektocht van Jessica naar de waarheid. Ook is een interview te zien wat Jessica had met een andere betrokkene bij deze zaak, wat ik een bijzonder interview vond waar ik met verbazing naar heb gekeken. Mede omdat je tegen de tijd dat dit interview te zien is in de documentaire je al dingen ontdekt hebt die de onschuld van Clinton kunnen bewijzen.

Op dit moment zit Clinton nog steeds in een dodencel, al 16 jaar. Daar kunnen we ons, gelukkig, helemaal niks bij voorstellen. Bijzonder dat hij de hoop nooit op lijkt te geven. Inmiddels lijkt er zelfs wat schot in de zaak te komen. Het zou fantastisch zijn als hij uit de dodencel zou komen. Ik geloof zeker niet dat Clinton een onschuldige jongen was op het moment van het misdrijf, maar ik geloof niet dat hij de dader is. Ik hoop voor hem dat er eindelijk goed en secuur naar zijn zaak gekeken wordt en dat er gerechtigheid komt voor hem.

Ik ben tegen de doodstraf, ik geloof niet dat dit een juiste strafmaatregel is. Ik kan mij wel voorstellen dat andere mensen dit wel een goede straf voor bepaalde misdaden. Helaas heeft de geschiedenis ook laten zien dat er fouten zijn gemaakt waardoor onschuldigen ter dood zijn gebracht of al jaren in de dodencel wachten.

De documentaire is in 2017 uitgekomen en nog te vinden op internet. Mocht je de documentaire nog niet gezien hebben, neem dan de tijd om hem te kijken.

Heb jij Deal met de dood gezien?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.