Waarom is een teamsport goed voor een kind?

Sporten

Als kleuter ging Sanne naast zwemles ook naar dansles. Ondanks dat ze zowel de zwemles en dansles heel leuk vond, waren manlief en ik het er snel over eens dat ze een teamsport moest gaan doen na het behalen van haar zwemdiploma. Dat werd korfbal, nadat ze met een vriendinnetje mee mocht naar een vriendinnetjestraining. Inmiddels zijn we 3 jaar verder en sport Sanne 4x per week. Het dansen is ingewisseld voor gymmen en korfballen bestaat uit 2x per week training en een wedstrijd.

Teamsport

Onze voornaamste reden om aan te sturen op een teamsport was: leren verliezen. Sanne kon in die tijd heel slecht tegen haar verlies, ze kon een uur huilen als ze een spelletje verloor (en ik liet haar echt niet expres winnen #loedermoeder) In onze optiek kon het haar enorm helpen als ze met een team zou verliezen of winnen, zo zou ze leren dat verliezen er bij hoort. Inmiddels zien wij nog meer voordelen aan een teamsport.

Voordelen

-Samen ergens voor leren gaan, een doel hebben.

-Leren op elkaar te vertrouwen.

-Leren op elkaar te letten en te zorgen voor elkaar.

-Leren van elkaar.

-Leren dat een doel niet in je eentje te bereiken is, dat je elkaar nodig hebt.

-Leren samenwerken.

-Verantwoordelijkheid leren nemen.

-Leren dat teamspirit belangrijk is, elkaar aanmoedigen.

-Vaardigheden leren die buiten het sporten ook van pas komen zoals doorzettingsvermogen, inzicht, zorgzaam, dat je anderen nodig hebt om een doel te bereiken.

-Ontwikkeling van sociale vaardigheden.

-Leren om te gaan met winst en verlies.

-Leren om respect te hebben voor anderen.

-Het plezier in sport delen met teamgenoten.

Kanttekening

Bovenstaande voordelen klinken natuurlijk heel leuk, maar ik plaats toch ook een kanttekening. De voordelen gelden alleen als je een team hebt wat goed bij elkaar past, maar nog belangrijker een trainer die goed bij het team past. Een trainer moet aanvoelen hoe een team in elkaar steekt en wat ze nodig hebben. Een trainer moet er voor zorgen dat er niet meer druk op het team komt te liggen dan ze aan kunnen en dat ze plezier houden in de sport.

Eigen ervaring

Ik ben heel blij dat Sanne korfbalt, ze heeft een ongelofelijk leuk team. Het team waar ze wedstrijden mee speelt bestaat uit 4 meisjes en 2 jongens en ze zijn zo leuk samen! Ze kunnen het heel goed met elkaar vinden en zijn zorgzaam naar elkaar. Ik vind het bijzonder om te zien hoe goed ze het met elkaar kunnen vinden, ze hebben elkaar niet uitgezocht zoals je met vriendinnen doet, hoe ze elkaar aanvullen en samen spelen.

Een bijkomend voordeel is dat de ouders het onderling ook heel goed kunnen vinden met elkaar, er is veel gezelligheid. Ik denk dat dat voor een team ook heel fijn is. Alle ouders eensgezind bij elkaar met een grapje en een grolletje.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.