De hand op de knip

Een shirtje hier, een paar schoenen daar, wat prullaria bij de winkel waar ik alleen vuilniszakken ging kopen, een paar klikken op internet en de volgende dag staat de pakket bezorger op de stoep, het geld vliegt er bij vlagen zo maar uit. Voor veel mensen is dat waarschijnlijk herkenbaar.

Overzicht

Dat is hier in huis niet anders, vooral ikzelf ben de boosdoener als het gaat om onnodige uitgaven. Misschien heb ik zelfs wel een gat in mijn hand. Ik heb een tijd alles goed bij gehouden. Alles wat er in kwam en wat er uit ging werd nauwkeurig bij gehouden. Zo zat ik er bovenop, dat werkte onbewust heel goed. Ik had een goed overzicht, onbewust gaf ik minder geld uit. Nu heb ik al een tijdje minder overzicht en de uitgaven gaan soms heel hard.

Verandering

Ik vind dat daar iets in moet veranderen. Is dat perse nodig? Nee, maar ik vind het niet nodig om zo veel geld uit te geven aan dingen die ik of de kinderen eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Verandering is vaak lastig, maar ik wil mijzelf toch uitdagen.

Uitdaging

Ik wil mijzelf uitdagen om de maand november geen geld uit te geven aan onnodige dingen. Nadat ik dit idee in mijn hoofd had zag ik overal challenges voorbij komen over een ‘no spend maand’ in november. Misschien heb ik dit onbewust onthouden van andere jaren. Maar goed, geen uitgaven dus. Ik ga daar een flinke kluif aan hebben, dat staat vast.

Spelregels

Ik heb een aantal regels gemaakt om deze uitdaging haalbaar te maken:

  • Vaste lasten worden uiteraard gewoon betaald.
  • Boodschappen worden natuurlijk ook gewoon gedaan, al mag dat ook echt wel weer wat minder.
  • Winterkleding voor manlief. De kinderen en ik hebben meer dan genoeg voor de komende winter. Er is alleen 1 uitzondering. Stel dat Cas zijn voeten na bijna een jaar eindelijk weer eens groeien, krijgt hij natuurlijk nieuwe schoenen.
  • Manlief heeft nog niks nieuws gekocht en heeft zeker nog wel wat nodig.
  • Sinterklaascadeaus. Ik heb nog niks in huis en de kinderen verwachten toch wel wat. Vermoedelijk vieren we 2x pakjesavond en ik wil dat dit jaar ook binnen de perken houden. Mijn idee is om per pakjesavond 3 cadeaus te doen, waaronder een nuttig cadeau. Over de schoencadeautjes ben ik nog niet helemaal uit, ik denk ook een stuk of 3.
  • Er staat deze maand een afspraak bij de schoonheidsspecialiste en voor Sanne en mij een afspraak bij de kapper. Deze stonden al gepland en laat ik door gaan.
  • Eind november gaan we een avond weg met vrienden, deze staat al gepland en gaat gewoon door.

Verder wil ik niks uit gaan geven.

Ouderwets

Ik ga alles heel secuur bij houden met pen en papier. Alle in en uitgaven ga ik opschrijven in een schriftje om zo even heel bewust bezig te zijn met de financiën.

Ik ben heel benieuwd wat het mij gaat brengen. Vind ik het prettig en wil ik door gaan na 1 maand of heb ik in december een mega gat in mijn hand?

Ik ben ook heel benieuwd of het mij gaat lukken, ik ga jullie uiteraard op de hoogte houden.

Heb jij je financiën goed onder controle of kun jij eigenlijk ook wel zo’n No Spend maandag gebruiken?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.