Kun je sporten met het Ehlers Danlos syndroom?

Laat ik voorop stellen dat ik geen arts ben en dat ik deze blog schrijf vanuit mijn eigen ervaringen. Ik verwijs je dan ook graag naar mijn DISCLAIMER.

Het is al weer een hele tijd geleden dat ik schreef over mijn chronische aandoening, het Ehlers Danlos syndroom. Helaas is er nog steeds weinig bekend en veel onwetendheid over EDS, daarom een blog van een ervaringsdeskundige.

Het antwoord op de vraag in de titel is heel makkelijk: Ja, je kunt sporten als je EDS hebt. Is dat sporten net zo makkelijk als het antwoord op de vraag? Nee, zeker niet. Ik ga daar in deze blog verder op in.

Wat is het Ehlers Danlos syndroom?

Voor ik bij het sporten kom wil ik het kort over EDS hebben. Want wat is EDS ook al weer? Ik schreef eerder blogs over mijn aandoening. Zo schreef ik een blog over de diagnose en een blog over mijn revalidatietraject.

Het Ehlers Danlos syndroom is een erfelijke bindweefsel aandoening, er wordt te weinig bindweefsel aangemaakt in het bindweefsel. Bindweefsel zit overal in ons lichaam waar steun gegeven moet worden. Wat dit voor gevolgen heeft kun je lezen in deze blog die ik eerder schreef.

Revalidatie

Ik heb zelf type 3 en kan alleen mijn ervaringen omtrent dit type delen. In 2013 ging ik naar een groepsrevalidatie en ik weet nog dat er tijdens de eerste dag gezegd werd dat we halverwege het traject zouden gaan sporten. We waren allemaal vrij sceptisch, want sporten ging in onze ogen nooit meer lukken met onze problemen. We moesten er halverwege het traject toch echt aan geloven, onder begeleiding van fysiotherapeuten moesten we aan de slag. Dat begon heel erg rustig en de nadruk werd vooral gelegd op je houding tijdens bepaalde oefeningen. Maar we waren aan het sporten! Voor de een ging dit makkelijker dan voor de ander, maar iedereen is anders.

Zelf aan de slag

Nadat de revalidatie op zijn eind kwam en ik niet meer kon sporten onder begeleiding van de fysiotherapeuten moest ik zelf verder. Het is namelijk enorm belangrijk om je spierfunctie te behouden of zelf te verbeteren bij EDS. Ik kwam onder behandeling van een fysiotherapeut hier in het dorp en ging daar sporten. Ik was er 2 keer per week te vinden als jongste tussen de groep met longpatiënten. Zo kon ik op een laag tempo, met weinig belasting oefeningen doen. Heel langzaam lukte het zelfs om de belasting wat op te voeren. Omdat ik ook graag iets wilde doen voor mijn plezier ging ik naar dansles. Heel laagdrempelig bij de gymvereniging. De belasting was laag en het was heel leuk om te doen. Na een tijd wilde ik meer en ging sporten bij mijn moeder. Zij werkte toen als gymjuf en gaf conditietraining. Dat ging heel erg goed, want het was laagdrempelig. Ik deed mee als ik dat kon en deed niet mee als dat niet kon, want mijn moeder snapte mij.

Maar dit bleek niet genoeg voor mij. Het ging lichamelijk steeds beter en zo ben ik de jaren er na verschillende dingen gaan doen, steeds uitdagender en intensiever voor mijn lichaam. Ik deed poweryoga, powerpump, fitness en momenteel ga ik naar bootcamp.

Ik ben van heel ver gekomen als het gaat om sporten en wil graag mijn tips met je delen.

Tips om te sporten met EDS

  • Bouw het langzaam op. Liever te langzaam dan te snel. Overbelaste spieren zijn meer een regel dan een uitzondering bij mensen met EDS.
  • Zoek iets wat je leuk vind. Sporten is heel belangrijk, maar plezier nog veel meer. Zorg dat je niet het gevoel hebt dat je moet.
  • Vermijd bepaalde sporten. Contactsporten worden afgeraden ivm (sub)luxaties. Sporten die een grote belasting zijn voor je gewrichten, zoals hardlopen, alleen doen als je voelt dat dit gaat. Kijk naar je eigen lichaam. Heb je veel last van je polsen of schouders, dan is tennis misschien niet de juiste sport voor jou.
  • Luister naar je lichaam. Merk je dat je teveel doet, stop dan, ga in een lager tempo of gebruik een lager gewicht. Absoluut heel belangrijk om echt te luisteren wat gaat en wat niet. Doe je een groepsles, laat dit de trainer ook weten. Laat je niet opjutten om over je grenzen heen te gaan.
  • Pak genoeg rust na het sporten. Zorg er voor dat je spieren weer kunnen bijkomen van de inspanning.
  • Kies iets wat bij jouw lichaam past. Je hoeft niet in de gewichten te gaan hangen als jouw lichaam dat niet trekt. Zwemmen is bijvoorbeeld minder belastend of lekker wandelen. Alle beweging is goed om je spierfunctie te behouden.
  • Let op je houding. Door de hypermobiliteit kan je houding niet helemaal correct zijn. Zorg dat je niet overstrekt. Let hier extra goed op, een goede houding is belangrijker dan een oefening vaak of zwaar doen.

Conclusie

Je kunt, naar mijn mening, absoluut sporten of bewegen met EDS type 3. Ik had 6 jaar geleden niet kunnen bedenken dat ik ooit zou kunnen bootcampen, nadat mijn spierfunctie in een jaar tijd met 20% achteruit was gegaan. Maar door goed naar mijn lichaam te luisteren, niet te veel in een keer te willen en heel rustig aan opbouwen is dat uiteindelijk gelukt. Maar bovenal had ik er veel plezier in, in wel stadium van sporten ik ook was. Dat maakt het sporten veel leuker en makkelijker!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.