Let op uw zorgpersoneel!

Waar veel mensen opgeroepen worden om thuis te werken en waar scholen en sportclubs dicht zijn, worden zorgmedewerkers juist gevraagd een stapje harder te doen. Zorgmedewerkers moeten doorwerken met een lichte verkoudheid, terwijl anderen naar huis worden gestuurd. De zorg moet immers door gaan, want mensen die zorg nodig hebben kunnen niet zonder.

Dit gaat niet alleen om de ziekenhuizen, maar ook om bijvoorbeeld de ouderenzorg, gehandicaptenzorg, jeugdzorg en psychiatrie. Dit is een hele verwarrende tijd voor deze groep mensen, het is voor de zorgmedewerkers dan ook keihard werken. Vooral als er collega’s ziek worden, dat moet allemaal opgevangen worden. Alles moet gewoon doordraaien, ondanks deze ongewone situatie. Dat betekent heel veel werken, meer dan anders. En dat doen ze ook, vol overgave. Want dat zit in hun bloed, voor anderen zorgen.

Dat geldt ook voor de grote groep zzp’ers in de zorg, zorgen zit ook in hun bloed. Maar helaas zitten veel zzp’ers momenteel met weinig of zelf zonder werk. Terwijl ze normaal gesproken meer dan genoeg werk hebben. Dat is het risico van zzp’er zijn, zul je denken. Dat is ook zeker zo, maar buiten de financiële strop is er nog iets veel belangrijkers gaande. Deze groep voelt zich momenteel enorm nutteloos, terwijl ze zo enorm veel kunnen betekenen voor de zorgsector. Ze worden nu niet ingehuurd, omdat zorginstellingen geen risico willen lopen met mensen die op verschillende plekken werken. Dat is helemaal te begrijpen, echt waar. Uiteraard houdt deze groep zich aan alle hygiëne afspraken, net als iedere medewerker in loondienst. Maar de angst is er wel.

Nogmaals, dat begrijp ik echt. Maar echt, deze groep staat te popelen om aan de slag te gaan. Het is enorm frustrerend om te horen dat mensen in de zorg aan het werk moeten blijven, dat de druk op zorgmedewerkers enorm hoog is, dat ze keihard werken terwijl er een grote groep zorgmedewerkers thuis zit.

Ik zou graag tegen de zorginstellingen willen zeggen: Zorg voor uw personeel, zorg dat ze niet ziek worden. En dan heb ik het niet alleen over het Corona virus, maar ook over de fysieke en geestelijke gesteldheid van uw personeel op de langere termijn. Zorgmedewerkers blijven door gaan en gaan over hun grenzen heen, dat is een bekende (eigenwijze) eigenschap van bijna alle zorgmedewerkers.

Ik snap dat in deze periode eigen, vaste medewerkers voor de cliënten het beste is. Het is allemaal al raar en angstig genoeg. Maar er komt ook nog een zomerperiode aan. Er van uit gaande dat deze situatie dan een eind op zijn retour is, zijn zorgmedewerkers dan aan vakantie toe. Dan komt er nog een keer druk op de vaste medewerkers die dan niet op vakantie zijn en al aan het eind van hun latijn zijn. De kans op zieken tijdens de zomerperiode is mijns inziens best groot en dan? Medewerkers ziek, medewerkers op vakantie. Dan is het rooster helemaal niet meer rond te krijgen. Dan kom je uiteindelijk weer bij de zzp’ers uit. En echt, die staan er dan gewoon weer om hun uiterste best te doen om de cliënten de allerbeste zorg te geven. Ze doen niks liever en zullen dan met alle liefde doen. Maar is dat de beste oplossing? Dan is de nood zo aan de man dat er veel verschillende zzp’ers nodig zijn om de gaten te vullen. Dat is voor de cliënten geen wenselijke situatie. Z

Ik ben van mening dat je vooruit moet kijken en moet proberen te voorkomen dat je vaste medewerkers zich over de kop werken. Zorg ervoor dat uw personeel na deze periode ook kan blijven werken, dat ze ook in de volgende piekperiode de zorg kunnen waarborgen voor de cliënten al dan niet samen met zzp’ers om de vakantiegaten op te vullen. Zet die zzp’ers nu in, ter ondersteuning van het vaste personeel. Kijk of de zpp’ers die eerder zijn geweest en goed zijn bevallen iets kunnen betekenen.

Ik snap dat het angstig is om mensen over de vloer te hebben die op verschillende plekken werken, maar kijk naar de mogelijkheden. Misschien kan er wel een exclusieve afspraak gemaakt worden waarin je afspreekt dat de betreffende zzp’er een bepaald aantal uur per week ingezet wordt voor een bepaalde tijd en dat de zzp’er niet op andere plekken gaat werken.

We hebben elkaar nodig om door deze periode heen te komen, we weten niet wat er nog gaat komen. Maak gebruik van elkaars kennis en mogelijkheden.

Laten we zuinig zijn op het zorgpersoneel, zij leveren fantastisch werk in deze periode. Cliënten in zorginstellingen mogen niet naar hun dagbesteding en ze mogen geen bezoek ontvangen. Daarnaast is het voor deze cliënten ook nog eens niet te begrijpen wat er ineens allemaal gaande is in een wereld die ze toch al niet begrijpen. Respect voor alle zorgmedewerkers die dag en nacht aan het werk zijn nu!

Een gedachte over “Let op uw zorgpersoneel!

  1. Pingback: Waarom ik toch weer in loondienst ging... - Suze zoekt balans

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.