ZZP’ers hebben het zwaar

Foto door Felix Mittermeier op Pexels.com

Het is een zin die de afgelopen tijd vaak te horen is geweest. Met de coronacrisis en werknemers die thuis kwamen om daar hun werk te doen, kwam er ook een groep ZZP’ers thuis te zitten zonder werk.

Zelf heb ik de eerste weken van de intelligente lockdown ook geen werk gehad. Dat was voor iedereen even wennen. De kinderen hadden ineens hun moeder 7 dagen per week om zich heen en andersom was dat ook zo. Dat was voor iedereen wennen en dat heeft wel voor wat stressmomentjes gezorgd. Maar geen werk is voor een zzp’er geen inkomen.

Buffer

Ik las laatst een artikel dat 20% van de zpp’ers een buffer heeft van maximaal 3 maanden. Dus op het moment dat het inkomen volledig wegvalt, kunnen ze niet langer dan 3 maanden rondkomen. Ik schrok daar eerlijk gezegd van. Ik vond dat zelf heel belangrijk toen ik begon, gelijk een buffer op gaan bouwen voor het geval dat er iets gebeurd of dat er ineens veel minder werk is. Nu met de coronacrisis wordt pijnlijk duidelijk dat 3 maanden erg krap is. We hebben er al 8 weken opzitten en hoewel de maatregelen langzaam aan het versoepelen zijn, zijn we er nog niet.

Ouderenzorg

Gelukkig hoor ik niet bij die 20% en hoefde ik mij geen zorgen te maken, mede doordat mijn man kostwinner is. Dat geluk had ik dan wel, niet alle inkomsten in dit huishouden vielen weg. Ik wilde alleen wel weer heel graag aan het werk en ik wilde de buffer die ik had niet al te veel zien slinken. Als zzp’er was dat onmogelijk, omdat er geen opdrachten in de gehandicaptenzorg waren.

Ik moest daarom op zoek naar een andere inkomstenbron en die vond ik. Waar ik voorheen wel graag in de ouderenzorg wilde werken, dat lukte alleen niet. Ik heb de ervaring wel, maar niet het juiste diploma. Nu lukte het, dankzij de coronacrisis, wel en sinds kort heb ik een invalcontract in de ouderenzorg. De verdiensten zijn minder, want de functie is lager. Maar zo ben ik lekker aan het werk en er komt weer salaris binnen. Inmiddels beginnen de opdrachten in de gehandicaptenzorg weer binnen te druppelen. Het is nu even passen en meten om alles goed in te plannen. Vooral met de schooldagen en noodopvang van de kinderen.

Ik heb tijdens deze crisis geleerd dat je soms een beetje out of de box moet denken als zzp’er, je zult je eigen boontjes moeten doppen. Voor mij heeft dit heel goed uitgepakt, ik vind het werk in de ouderenzorg heel er leuk en ik leer enorm veel. De zorg is nagenoeg hetzelfde als in de gehandicaptenzorg, maar de uitvoering is wel ander. Er zit nogal een verschil in iemand verzorgen die zijn hele leven gewend is om in een rolstoel te zitten en iemand die een lang werkzaam leven achter de rug heeft.

Deze crisis heeft mij zeker laten zien hoe belangrijk een goede buffer is. Door die buffer voelde ik geen druk om aan het werk te moeten, maar ging ik aan het werk omdat ik dat wilde.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.