Help, mijn kind wil vegetarisch eten

Er komt een moment dat je kind er achter komt dat dat kipfiletje niet uit de fabriek komt, maar dat het een levend dier is geweest. Dat is voor veel kinderen even slikken en kan best even duren voor het kwartje valt dat die kip op het bord ook ooit een echte kip is geweest zoals op de kinderboerderij. De meeste kinderen vinden dat best zielig, maar blijven wel vlees eten.

Maar wat als je kind zegt: ‘Mam, ik wil geen vlees meer eten. Ik vind het zielig voor de dieren en het is beter voor het milieu’. Terwijl je zelf geen vegetariër bent. Ik ben van mening dat je een kind zich op zijn eigen manier moet kunnen ontwikkelen en vormen. Een kind is een eigen persoon, wie ben ik dan om te zeggen dat er gewoon vlees gegeten moet worden?

Hoe serieus is het?

Probeer eerst te achterhalen hoe serieus het idee is, voor je naar de supermarkt rijd voor een kar met vleesvervangers.

Deze vragen kunnen daar bij helpen:

-Wat is vegetarisch eten?

-Wat is de reden dat je vegetarisch wil gaan eten?

-Hoe komt het dat je daar over na bent gaan denken? Ken je iemand die vegetariër is of heb je er over gehoord op tv/tablet?

-Wat is je mening over bv vis en melkproducten? (voor het geval dat je kind veganistisch wil worden)

-Hoe zie je dat voor je tijdens de maaltijden?

-Hoe zie je dat voor je als je bij een vriendinnetje gaat eten?

-Hoe zie je dat voor je als we uit eten gaan?

Deze vragen zijn zeker niet om te oordelen, maar wel om te kijken in hoeverre je kind er over nagedacht heeft wat het betekent om vegetarisch te gaan eten.

Wat heeft je kind nodig?

Vlees en vis bevatten B1, B12, eiwit en ijzer. Dit zijn dan ook dingen die je kind nodig heeft.

B1

Dit zit in aardappelen, groente, bonen, melkproducten en graanproducten.

B12

Dit zit in melkproducten, vis en eieren.

Eiwit

Melkproducten, graanproducten, peulvruchten, noten en paddestoelen.

IJzer

Graanproducten, peulvruchten, noten, ei, vleesvervangers van tofu/sojabonen, donkergroene groenten zoals spinazie, andijvie en paksoi.

IJzer uit plantaardig eten wordt minder goed opgenomen dan ijzer uit vlees. Vitamine C bevordert de opname van ijzer door het lichaam. Vitamine C is heel goed te halen uit fruit.

Een kind van 7-12 jaar heeft zo’n 400-600 ml zuivel nodig per dag.

Vleesvervangers

Goede vleesvervangers zijn: Eieren, noten, zaden, peulvruchten, kant en klare vleesvervangers van soja.

Als broodbeleg naar school: kaas, ei, appelstroop, suikervrije pindakaas, vegetarische filet americain, vegetarische paté, humus

Belangrijk is om gezond het gevarieerd te eten om zo alle vitamines binnen te krijgen.

Hoe gaat het bij ons?

Sanne besloot in april dat ze vegetariër wilde worden, ze had er echt heel goed over nagedacht. Ze had op bovenstaande vragen gelijk een antwoord klaar. Ik had geen idee en ben een beetje op internet gaan zoeken en gekeken wat ze zelf wilde.

In de ochtend krijgt ze altijd een smoothie met yoghurt, flink wat fruit en spinazie, Cas en ik eten/drinken daar ook van. Gelijk lekker vitamines, zuivel en ijzer binnen. Vaak gooi ik daar nog een mix van zaden bij.

Als lunch was het even zoeken, ze houdt niet altijd van kaas iets hartigs wat ze lekker vonden konden we eerst niet zo vinden. Inmiddels hebben we vegetarische paté, dit vind ze erg lekker. Dit wisselen we af met kaas, smeerkaas, ei.

Als we tijdens het avondeten een los stukje vlees hebben, dan krijgt Sanne een kant en klare vleesvervanger. Als we een eenpansgerecht hebben, zoals nasi dan vist ze zelf het vlees er uit en bij de saté schept ze langs het vlees heen. Als we soep eten, vist ze ook de balletjes er uit. Maar als we iets eten waar gehakt doorheen moet, dan doe ik daar tegenwoordig vegetarisch gehakt door heen voor ons allemaal.

Sanne krijgt, net als Cas trouwens, welk elke dag een multivitamine.

De afgelopen 1,5 maand heeft Sanne een paar keer een klein stukje vlees genomen, gewoon even voor de smaak. Dingen die ze altijd heel erg lekker vond zoals een knakworstje of een klein stukje gehaktbal. En dat is ook helemaal prima. Ze moet doen waar zij zichzelf goed bij voelt.

Ik ben erg benieuwd of jij of iemand binnen jouw gezin vegetariër is, laat het mij weten in de reacties.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.